Spanjorerna går till valurnorna i dag.

Lyssna: Valdeltagandet verkar bli lågt i Spanien

Det är parlamentsval i Spanien i dag. Men möjligen har spanjorerna efter fyra val på fyra år börjat tröttna på att gå till valurnorna. Valdeltagandet verkar bli lägre än vid valet i april. Väljaren Maria Llardo Jardo i Madrid är bekymrad över politikernas oförmåga att komma överens.

 – Det skulle inte förvåna mig om det blev ett tredje val, säger Maria Llardo som var tidigt ute och röstade här i Madrid i morse.

Hon tycker att det är sorgligt att politikerna verkar sakna förmåga till dialog.

– Det handlar inte enbart att prata, utan även om att försöka förstå den andres ståndpunkt, säger hon.

Orsaken till dagens nyval är att regeringsförhandlingarna mellan Socialistpartiet som är Spaniens största parti och vänsterrörelsen Unidas Podemos misslyckades efter valet i april.

Sedan dess har tonen hårdnat i självständighetsfrågan i Katalonien, även där uteblir dialogen.

Det högernationalistiska partiet Vox har vuxit på sitt motstånd mot den katalanska separatismen. Partiet Vox odlar även en nostalgi kring Spaniens tidigare diktator Franco.

Socialistpartiet har utnämnt Vox till sin främsta motståndare och samtidigt närmat sig de övriga högerpartierna, vilket ger signaler om att det kan bli regeringsförhandlingar mellan Socialistpartiet och liberala Ciudadanos och möjligen även Partido Popular efter valet.

Det beror förstås på om de får tillräckligt med röster, men väljaren Jorge gillar den idén.

– Det fungerar ju i Tyskland, även om vårt valsystem är annorlunda, säger han.

Väljaren Mvunzi hoppas på en vänsterkoalition.

– Politikerna var egoistiska då, men säkert kommer att komma överens den här gången.