En patient läggs in på ett hotell, som för närvarande fungerar som sjukhus, i Madrid.

Lyssna: Spanien går om Kina i antal döda

Spanien ber försvarsalliansen Nato om internationell hjälp för att bekämpa coronasmittan. Över 3 400 människor har dött i landet, enligt de senaste siffrorna idag. 738 döda på ett dygn. Spanien är ett av de värst drabbade länderna i världen och har rapporterat fler dödsfall än Kinas officiella siffror.

Spansk tv visar en kurva över utvecklingen av smittade som pekar rakt uppåt.

Landet behöver bland annat 450 000 respiratorer, ännu fler snabbtester av viruset och en 1,5 miljoner munskydd, enligt Nato som tagit emot ropet på hjälp från spanska armén. Spanska militären som ber om hjälp hittat övergivna äldre döda på boenden.

Det handlar om att försöka stoppa spridningen både i befolkningen och hos de militärer och poliser som också arbetar med att hålla ordningen ute på gator för att se till att utegångsförbudet efterlevs.

I Madrid görs nu en stor ishall, Palacio de Hielo, om till ett bårhus eftersom de befintliga inte klarar situationen med alla döda. En mässhall är omgjord till ett fältsjukhus.

Spanska regeringen beskriver behovet av åtgärderna nu liknande dom under en krigsekonomi och att det behövs en krigsindustri för att bemöta det desperata behovet.

Spaniens utrikesminister Arancha Gonzalez efterlyser idag ett ordentligt finansiellt svar från EU. Premiärminister Pedro Sanchez har tidigare efterfrågat ett stödpaket från EU liknande den stora Marshallplanen från USA till Europa efter andra världskriget.

Idag väntas spanska kongressen besluta om en förlängning av det nationella nödläget som regeringen meddelade om i helgen. Det kommer då att gälla till mitten av april.