Lyssna: Splittrade katalaner dagen efter fängelsedomar

I Spanien och Barcelona har det under tisdagen varit betydligt lugnare jämfört med gårdagens blockader och manifestationer, efter den dom emot 12 politiker och aktivister i självständighetskampen. Men i Barcelona går åsikterna isär om självständighetsrörelsens metoder leder framåt eller inte.

– Vi är korkade, om något ska blockeras så är det väl parlamentet i Madrid. Att blockera vägar och flygplatsen i Katalonien, det förstör vi ju bara för oss själva, säger Antonio Corrén, som inte är en del av självständighetsrörelsen.

Det är däremot hans dotter, och de har svårt att prata med varann nu.

– Självständighetskampen har orsakat splittring och den har enbart känslomässiga argument som glorifierar Katalonien, menar Antonio Corrén.

Dagen efter domslutet mot de katalanska politikerna är det många här i Barcelona som säger att straffen på 9 till 13 års fängelse var väl hårda för en självständighetskamp som varit omvälvande men fredlig. Bland spanska nationalister däremot, finns de som anser att straffen inte var hårda nog.

Bredvid Antonio Corren står Maite Artigas, de har just träffats igen för första gången på 50 år. På hennes väska sitter en liten gul brosch, symbolen för självständighet för Katalonien.

– Fängelsedomarna är överdrivna. Det fanns inte skäl att fängsla dem alls, tycker hon.

Maite Artigas säger att det enda som kan förändra situationen är dialog. Bara så löser man konflikter i en familj. Antonio Corrén menar att domen följer spansk lag och det är grundlagen som måste ändras, för att folkvalda inte ska dömas till fängelse.

Det kan de båda vännerna enas om.

SVERIGESRADIO |