Intensivvårdspersonal vårdar en coronasjuk person på Severo Ochoa-sjukhuset i spanska Leganes. I dag hölls en minnesceremoni i Madrid för att hedra de många döda i pandemin.

Lyssna: Smittspridningen skenar på flera håll i Europa

Coronasmittan sprider sig i snabb takt igen i flera länder i Europa. Oron för viruset stiger, samtidigt som det kommer nya idéer för social distansering.

Vid en minnesceremoni i Madrid i dag hedrades de många döda i pandemin med blommor och kransar. Spanien är ett av de värst drabbade länderna.

Antalet nya rapporterade dagliga fall i Europa med Ryssland är nu på nivå med antalet nya fall som rapporteras från Indien, USA och Brasilien tillsammans.

Länder som Storbritannien, Frankrike, Ryssland, Nederländerna och Spanien har många som insjuknar. I Italien växer också oron över ökningstakten. Regeringen har i dag presenterat ett stort stimulanspaket på 40 miljarder euro. Där ingår stöd till familjer, företag och sjukvård.

I Storbritannien vill en majoritet av befolkningen se ännu hårdare åtgärder än vad regeringen infört. Men de som protesterar mest hårdfört mot hur friheten begränsas drabbade i helgen samman med polis på Londons gator.

– Vi kan dö av mängder av orsaker, vi kan inte sitta instängda och barnen drabbas, var budskapen på plakat och från megafoner.

Samtidigt som många upplever en frustration blir allt fler uppfinningsrika när det gäller social distansering.

När turisterna blivit så få i Ungerns huvudstad Budapest finns det istället möjlighet för de boende att bli serverade middag i ett Pariserhjul och äta med avstånd i kabinerna i separata sällskap.

– Det här blev en möjlighet att få tillbaka besökare, berättar restaurangägaren Karoly Gerendal för Reuters, medan varmt klädda middagsgäster snurrar runt över hustaken.

SVERIGESRADIO |