Skogsbranden på den spanska ön Gran Canaria utanför Afrikas nordvästra kust är fortfarande inte under kontroll.

Lyssna: Skogsbranden på Gran Canaria sprider sig

Skogsbranden på den spanska ön Gran Canaria utanför Afrikas nordvästra kust är fortfarande inte under kontroll.

Branden som uppstod i lördags i närheten av staden Tejeda sprider sig på två fronter i en bergig del av ön. Omkring 700 brandmän kämpar mot lågorna, och tio flygplan och helikoptrar deltar i insatsen.

Norske Hugo Ryvik, redaktör på den skandinaviska tidningen Gran Canaria-Journalen och boende på ön säger att brandröken kan ses över hela ön.

– Det är väldigt massivt, det är en brand som är väldigt farlig och ohämmad. De har inte kontroll, och kommer inte att ha det innan natten faller på, säger han.

På en presskonferens säger Kanarieöarnas regionpresident Ángel Víctor Torres att det varma och torra vädret försvårar släckningsarbetet.

– Elden är inte inringad, inte stabiliserad och inte heller under kontroll.

4 500 boende har evakuerats med anledning av skogsbranden. Hittills har omkring 1 700 hektar mark eldhärjats och elva vägar har stängts.

Det finns inte några rapporter om skadade just nu. Researrangörerna VING och TUI säger till EKOT att man inte har några svenskar på sina hotell i området. Däremot har några utflykter ändrats.

Redaktören på Gran Canaria-Journalen Hugo Ryvik berättar att myndigheterna på ön löpande går ut med information och ber de boende att hålla sig uppdaterade.

– Jag kommer att hålla mig vaken i natt. Men jag är orolig. Det är jag.

SVERIGESRADIO |