Premiärminister Pedro Sánchez

Lyssna: Regeringshaveri i Spanien – igen

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez har inte tillräckligt stöd för att kunna bilda en ny regering. Nu går Spanien mot nyval i en komplicerad politisk situation.

Socialistledaren Pedro Sánchez meddelade i går kväll att det inte en finns majoritet som kan släppa fram en regering. Det blir nu ett fjärde val på fyra år i landet. Datumet för nyvalet är den 10 november. Igår kväll avslutade kung Felipe två dagars sista samtalsrundor med partierna.

Socialistpartiets förhandlingar har varit invecklade och infekterade med vänsterradikala Podemos. Parlamentsvalet hölls i slutet av april efter att två regeringar fallit.

I den utdragna processen efter valet hölls en första omröstning i juli om Sanchez och förhandlingarna har pågått ända in i kongressalen. Diskussionerna om ministerposter var svåra.

Politikerna skyller nu misslyckandet på varandra. Högersidan anser att Sánchez förhalat processen. Det skulle kunna vara ett sätt att försöka pressa bort väljarstöd från Podemos eftersom det ser ut som om Socialistpartiet skulle kunna gynnas i ett nyval.

 – Det är Sanchez som är problemet, säger Albert Rivera ledaren för liberala Ciudadanos.

Väljarkåren känner en stor uppgivenhet över att politikerna inte lyckats mejsla fram en lösning.

SVERIGESRADIO |