Kataloniens tidigare vicepresident Oriol Junqueras talar med sin advokat Andreu Van Den Eynde.

Lyssna: Tolv katalanska politiker åtalade

I Madrid är säkerheten omfattande när rättegången mot de katalanska separatisterna inleds efter försöket att bryta loss Katalonien från Spanien. Det är en av de största rättegångarna i modern tid i landet.

Världens blickar riktas återigen mot den infekterade konflikten som nu direktsänds från Högsta domstolens i Madrid. Köerna ringlade långa vid kravallstängsel i morse in till rättssalen. Tolv katalanska politiker och separatistledare är åtalade. Det handlar om den förbjudna folkomröstningen om självständighet som hölls under våldsamheter i Katalonien 2017 och också om hur ledarna sen utropade självständighet.

Åtalspunkterna gäller uppror, uppvigling och brottslig användning av offentliga medel. En av de som riskerar högst straff är regionens tidigare vicepresident Oriol Junqueras. Flera andra ledare, som tidigare regionpresidenten Carles Puigdemont, flydde utomlands och lever i exil.

Rättegången inleds under ett skakigt politiskt läge i Spanien. Extrema grupper har stärkts de senaste åren och hundratals poliser är beredda på sammandrabbningar vid demonstrationer. I helgen protesterade flera tusen människor mot premiärminister Pedro Sánchez socialistregering som de anser har en för mild inställning till separatisterna. Den svaga regeringen kan falla och sätts på prov imorgon när budgeten ska röstas igenom.

SVERIGESRADIO |