Den venezuelanske oppositionsledaren Leopoldo López la oväntat upp en bild på sitt instagramkonto när han var med familjen i Madrid.

Lyssna: Diplomatisk konflikt kring terroranklagad oppositionsledare

Det har brutit ut en diplomatisk konflikt mellan Venezuela och Spanien. Den venezuelanske oppositionsledaren Leopoldo López, som anklagats för terrorism i sitt hemland, flydde från Caracas och dök överraskande upp i Madrid i helgen.

Leopoldo López lämnade den spanska ambassaden i Caracas i lördags, där han hade hållit sig undan ett fängelsestraff i mer än ett år.
När López sen visade sig med sin familj i Madrid, i Spanien, i söndags, bröt ett hårt meningsutbyte ut mellan de två länderna.

Venezuelas ledare Nicolás Maduro sa att Spanien bryter mot folkrätten när det hjälper en brottsling att fly undan rättvisan.
Spanien svarade att det är Venezuela, som spärrar in oppositionella, som bryter mot folkrätten.

Det är oklart om konflikten kommer att eskalera. Men den lär inte välkomnas av den hårt pressade chavist-regeringen, som ivrigt söker omvärldens stöd inför parlamentsvalet i december, ett val som oppositionen och till exempel EU ifrågasätter.

Leopoldo López leder den mer radikala delen av oppositionen mot chavismen. Hans lärjunge Juan Guaidó utnämnde sig själv till interimspresident i fjol och erkändes av ett 50-tal länder, däribland Sverige.

Efter de stora regimkritiska protesterna 2014, då ett 40-tal personer dödades och många fler skadades, dömdes López till drygt 13 års fängelse för bland annat terrorism. Domen fördömdes hårt av bland annat EU, FN och Amnesty international.

Straffet byttes till husarrest, men i en ny revolt 2019 fritogs Leopoldo López och han tog då sin tillflykt till den spanska ambassaden, som han alltså lämnade i lördags. Leopoldo López väntas hålla en presskonferens i Madrid under tisdagen.

SVERIGESRADIO |