Arkivbild.

Lyssna: Greenpeace vill se tydligare miljömål i Spanien

Allt mindre av Spaniens energi kommer från kolkraft och landet håller på att fasa ut sina kolkraftverk – men miljöorganisationen Greenpeace efterlyser tydligare miljömål.

– Nio av Spaniens 13 kolkraftverk kommer att stängas nästa år och det är energibolagen själva som har beslutat om stängningarna, eftersom kraftverken är gamla och inte längre uppfyller miljökraven, säger Tatiana Nuño som är kampanjansvarig för klimatfrågan på spanska Greenpeace

– Även de övriga fyra kolkraftverken kommer att stängas nån gång före år 2030, men regeringen bör slå fast ett slutdatum, fortsätter hon.

Allt mindre av Spaniens energi kommer från kolkraft, men landet exporterar kol från egna gruvor till bland annat Algeriet, Marocko och Italien.

På kort tid har istället den förnyelsebara energin ökat och står nu för dryg 40 procent av all el, enligt Spaniens största eloperatör Red Electrica de España.

Greenpeace menar att Spanien skulle kunna föregå med gott exempel och ta viktiga beslut för miljön nu under den pågående klimatkonferensen, när man har världens ögon på sig.

Men Spanien saknar fortfarande en klimatlagstiftning som bland annat skulle kunna fast i vilken takt stängningsbeslut ska fattas, och det beror till stor del på den politiska situationen med tillfälliga regeringar.

EU:s plan på att Europa ska vara klimatneutralt till år 2050 skulle kunna genomföras ännu snabbare i Spanien, enligt Greenpeace.

– Det skulle vara möjligt att stänga såväl spanska kolkraftverk som de fem kärnkraftverken senast år 2025 och ersätta dem till fullo med förnyelsebar energi, särskilt solenergin har utvecklingsmöjligheter i Spanien, säger Tatiana Nuño på Greenpeace.