Naturens eget SPA i Mar Menor

Havsbotten i lagunen norr om Mar Menor – den lilla havet – erbjuder gott innehåll av kalcium, magnesium och andra mineraler i stark koncentration. Solen har torkat ut och formade denna anläggning. Varje dag hundratals människor som besöker. För välbefinnande och hälsa skull.

Lo Pagan

LO PAGAN Förväntans är ganska läckra dam sommarkläder ersatts med små bikinis. De tre Nordland damer exciteras som tonåringar i form av lera i, inte bara för skojs skull, men eftersom “lera” som innehåller massor av mineraler och salter som gör bra för den nordiska hud.
– Det luktar svavel. Det föreslår bra. Här måste vara några bra ämnen som kroppen kan dra nytta av, avslutar Hasan Røgeberg från Hamarøy och Ringe redan innan bikini har kommit på plats.
Hon och sju andra kvinnor i deras främsta är på en veckolång resa i Spanien, där syftet är med de mest kultur, sol, god mat upplevelser och gemenskap. Det är inte första gången dessa damer reser. Vänskap Band från tidig barndom runt Nordland har vuxit starkt under åren. Nu är de cirka 50 år tillsammans och har barn i samma ålder. Många gemensamma intressen som konst, musik, resor och recept gör kontakt också upprätthålls mellan de resor som de tar.
DSC_1249– Vi befinner oss i en period av 50 årsdagar överflöd. Sedan har vi på tur. Den här gången är jag som fyller. Vi har rest både korta och långa, men det finns fortfarande många platser kvar, säger upprymd jubileum, Monica Høgseth från Steigenberger.
Leverans deras del var tre av damerna som valde att gå med SPA anläggning i Mar Menor.
Chatten mellan de tre damerna vi har tagit med oss till Lo Pagan mycket norra änden av Mar Menor denna sensommardag avtar. Nu smörjer de själva med lera från havsbotten för specialsalt lagunen, känd som La Puntica. Leran är helt svart och luktar lite speciell. Så det är också full med godsaker för kroppen.
– Tar du min rygg, jag tar din! Toril Halmøy från Hamarøy vill hela kroppen täckt. Står också.

 

Därför botten av Mar Menor så välgörande

Mar Menor är Europas största saltvatten lagun med sina 160 kvadratkilometer. Djupet är högst sju meter. Förutom att vara en fristad för olika vattensporter, den norra änden av lagunen känd för sin speciella mineral och saltlösning mini lagun, La Puntica. Hennes pilgrimsfärd både spanjorer och avledningar året runt för att få hans helande kropp helt fri.

Lo Pagan vatten i Mar Menor (det lilla havet) har en saltkoncentration som är mycket högre än i Medelhavet. Sol och vind torka ut lagunen, som bara har en kanal öppning mot Medelhavet.
I norra änden av Mar Menor, regionen La Puntica i den lilla hamnstaden Lo Pagan, fick sin egen hälsa betydelse. Den höga andelen soltimmar per år och salthalt har lett till bildandet av lera eller slam. Detta område används för terapi för många typer av störningar, och är fritt tillgänglig för alla besökare.
Studier utförda vid universitetet i Murcia i 1995 visar att botten har en hög andel katjoner, kalcium, magnesium, kalium och fluor samt anjoner, klorid och sulfat. Mycket högre andelar än i saltlösning i stort. Den betydande mängd sand, lera och kalk levererar medicinska helande element i leran. PH, vilket är betydelsefullt i detta sammanhang, La Puntica mellan 7,12 och 8,45.
Hur leran på kroppen?
Leran har en stor förmåga att neutralisera surheten av huden och därmed stimulera läkning. Detta gäller flera villkor som abscess (kokar), sår, andra sår eller akne. Lera på huden fungerar som ett läskpapper, vilket eliminerar de gifter från det övre lagret av huden. Innehållet och förmåga att dra in i huden vilket gör behandlingen är också mycket effektiv för fall av reumatism, artrit, gikt och rehabilitering efter att ha brutit benet. Det är också bra för halsinfektioner.
Är du osäker på om din hud tolererar behandlingen, är det lämpligt att ha leran på ett litet område först och se hur det fungerar efter en timme.
Mud fungerar bäst när den tillämpas i solskenet med höga lufttemperaturer.
Efter det att leran har torkat på kroppen måste tvättas väl i saltvatten.

Behandling av reumatiska sjukdomar med hjälp av lera och lera har använts sedan antiken. Både kinesiska och sydamerikaner har länge funnit lättnad i den här typen av behandling.
Hippokrates (460-337 f.Kr) anses västerländsk medicin grundare. Han rekommenderade behandlingar med lera och sand, baserat på innehållet av mineraler som kalcium, magnesium, kisel, järn och kalium.

Lo Pagan är en populär semesterort, där flera hotell erbjuder spa-behandlingar med lera från La Puntica. Förutom många andra behandlingar. Trafiken på stranden är störst i augusti, och det kan vara en utmaning att hitta parkering inom ett rimligt avstånd.