Strax innan du kör på partiet passerar Cabo de Palos och dess 500 invånare, utan att veta vad de missar. Byn är nära knuten till havet och erbjuder några av de bästa dykning i Spanien tack vare naturparken och oräkneliga välbevarade vrak.
Men de flesta kommer hit för att njuta av de färskaste av skaldjur eller specialitet med ris och fisk “El Caldero”.

Byn ligger på en liten halvö, som består av vulkaniska bergarter, med en
vacker och nästan orörd kustlinje som sträcker sig söderut mot Cartagena å ena sidan och La Manga del Mar Menor på den andra. Under vattnet finns små “bergskedjor” som binder Cabo de Palos med Islas Hormigas en bit ut till havs. Alla dessa undervattensrev har tyvärr orsakat många vrak genom historien. Några dykare från hela Spanien kom hit för att dra nytta av. Vraken är bara djupt nog att havet har bevarat dem väl. Och vattnet strax utanför Cabo de Palos är en reserv där det är olagligt att fiska.

Spaniasept2010-030l Faro, en 81 meter höga fyren som skulle göra det lättare för sjöfarten, inleddes 1963. Ljusen är tända 31 Jan 1965 och det har sedan använts som en skola för spanska fyrvaktarna.
“El Faro” har dock bevittnat flera katastrofer till sjöss. Den mest kända var förlisningen av Sirius 1906. Båten kommer att orsaka dålig spanjorer till ett bättre liv på andra sidan Atlanten. Sirius kunde bära 610 passagerare, men det fanns mycket pengar att vara denna transport, så man tror att båten hade mer än tusen passagerare ombord när den sjönk eftersom kaptenen inte följer den vanliga fairway, men tog en genväg närmare stranden. Fartyget gick rätt på en undervattensrev och delades i två. Kaptenen och besättningen kom ut väl i landet av livbåtar medan passagerarna lämnades för sig själva och det sjunkande, rivna fartyg. Lokala fiskare lyckades dock rädda så många som 580 av sina landsmän, men det befaras att hundratals dödades i vad som verkar vara en helt onödig tragedi. Dykning på vrak är noggrant reglerade, bland annat respekt för de många människor som har fått sin våta grav här.

Cabo de PalosCabo de Palos har varit bebodd sedan romartiden , till stor del på grund av rika fiskevatten. Trots de många turister som besöker platsen, så den lilla byn lyckats hålla fast vid sina fisketraditioner. Fiskare som återvänder från havet i sina små båtar är också det första du ser när du parkera bilen i den lilla hamnen. Diskuterar små och stora problem med höga röster, reformerade världen och garn repareras.
Byn, som blev en del av Cartagena 1990, el, telefon och dricka fontäner dök upp på 1960-talet. De flesta av besökarna kommer som dagturister, antingen bara för att njuta av lugn och ro i den sömniga lilla byn, eller att dyka i spännande vattnen utanför av utan tvekan ett av de mest attraktiva dykkerparadisene hela Spanien.

Cabo de Palos

Längs hamnen finns ett stort antal mycket trevliga matställen där du kan njuta av allt havet har att erbjuda, det goda resultatet med “caldero” ris som tillagas i kraft. Härifrån har man en god överblick över trafiken in och ut ur hamnen, en stadig ström av fordon som transporterar dykare ut till spännande vatten och fiskebåtar fullt lastade med nät och andra fiskeredskap. Och utanför glittrande Medelhavet kring små och lite större öar.

Vi besökte Cabo de Palos en vanlig onsdag i början av september, det var en varm dag, men tillräckligt luftrörelser vi båda fick upp till El Faro och fick några promenader i de trånga gatorna.

Om du vill ha mer liv kring deras besök, det finns gott om tillfällen. Precis som alla andra spanska plats med respekt för sig själv har även Cabo de Palos deras påsk fiesta, är en ovanlig egenskap av processionen som här är stadens fiskare som bär jungfru Maria genom gatorna. En annan fiesta äger rum den 15 augusti, är det för att hedra “La Virgen de los Pescadores por el mar”. Den första veckan i augusti, Canto de Habaneras olika konserter med infödda spansk musik som passerades över havet spanska emigranter, bara för att föras tillbaka igen många år senare. Dessutom finns det en omständigheter enorm marknad varje söndag.

FAKTA | Cabo de Palos, med sina cirka 500 invånare, ligger bara några minuters bilresa söder om La Manga på en vulkanisk medel höjd skjuter ut i Medelhavet. Platsen är känd som ett paradis för dykare, här är både vrak och en spännande djurliv under havet. Kommer från Alicante / Torrevieja-området, tar AP 7 söderut tills du når avfarten 800. Därifrån följ skyltar mot La Manga och Cabo de Palos tills vägen delar och det är att registrera till Cabo de Palos. Det tog oss en varaktighet av en timme från det att vi lämnade Carrefour / Habaneras bil var väl parkerad på kajen.