Malaga
Malaga

Stranden är välunderhållen med solstolar, parasoller, lekplatser och serveringar.

Foto: Elisabet Axås

1. Malagueta

Så här i mars är Medelhavet ännu inte riktigt badbart, ens för kyltåliga svenskar. Men Malagas långa strand Malagueta är ändå en del av hemligheten bakom stadens popularitet. Stad och bad är kombon som gäller numera när vi inte nöjer oss med antingen det ena eller det andra.

Stranden är välunderhållen med solstolar, parasoller, lekplatser och serveringar. Mycket populär, räkna inte med att hitta någon privat plätt en solig dag. Vänta dig inte heller någon större kulinarisk upplevelse på serveringarna, ”chiringuitos”. Att äta där är en chansning. Väntan kan bli lång på ganska menlös mat. Ät hellre inne i stan!

Hitta dit: Malagueta börjar bakom strandpromenaden Muelle Uno och sträcker sig drygt två kilometer österut.

2. Mercado Atarazanas

Diskarna i Malagas saluhall dignar av korvar, skinkor, ostar, grönsaker och fisk. Här kan man provsmaka och lukta på delikatesserna på egen hand eller hänga med på en matpromenad med Spain Food Sherpas som vägleder genom stånden. Passa på att provsmaka Malagas egen specialitet zurrapa, en röra av fläsk i paprikasås som man brer på mackan.

Glöm inte att titta uppåt väggarna. Atarazanas är inrymd i ett gammalt skeppsvarv, ombyggd till saluhall inspirerad av Les Halles i Paris. Missa inte den pampiga marmorentrén och den stora glasmålningen som täcker ena gaveln.

Hitta dit: Huvudingången ligger på Calle Atarazanas 10.

www.spainfoodsherpas.com

I Mercado Atarazanas kan du hitta mycket gott.

Foto: Elisabet Axås

3. La Cosmopolita

Malaga börjar bli känd som ett gourmetresmål, en trend som understöds av kampanjen Sabor a Malaga, smaken av Malaga. En av de kulinariska anledningarna att besöka staden är krogen la Cosmopolita. Där tillagar ägaren Daniel Carnero och hans kockar moderna spanska rätter med lokala råvaror. Vi beställde in en rad tallrikar och delade på allt. Räktartar med persilja och vitlök, ugnsstekt märgben och champinjoner med pinjecarbonara var några av rätterna. Men godast var tonfiskparpatana, tonfisknacke. Överkomliga priser i förhållande till kvaliteten, 160 till drygt 200 kronor för en huvudrätt.

Hitta dit: Calle José Denis Belgrano 3.

 

4. Café Central

Klassiskt kafé för seriösa koffeinister. Här duger det inte att beställa en ”café solo” eller ”café con leche”. Nej, man måste bestämma sig exakt för hur mycket mjölk man vill ha i förhållande till kaffet, om någon. Efter att ha studerat kaffemenyn noggrant bestämmer jag mig för en semilargo, med något mer kaffe än mjölk.

Med över hundra år på nacken är Café Central en institution i Malaga. Turisterna är många men här sitter också stamgästerna kvar under markisen njuter sitt kaffe med utsikt över Plaza de la Constitución.

Här serveras inte bara kaffe utan också måltider. Och så klart churros, de spanska flottyrpinnarna som är en självklar del av en frukost dagen efter.

Hitta dit: Plaza de la Constitución 11.

www.cafecentralmalaga.com

På Pop-up Pompidou kan du se några Picasso.

Foto: Elisabet Axås

5. Pop-Up Pompidou

Sedan drygt ett år står franska Centre Pompidous första ”pop-up-museum” kaxigt färgglad på den annars svalt vita strandpromenaden Muelle Uno. Pop-Up Pompidou visar verk från mammamuseet i Paris i ett mindre och kanske mer lättillgängligt sammanhang. Flera verk är av Malagasonen Picasso eller inspirerade av honom.

Men här finns annat också. I vår visas ”Frida y yo” (Frida och jag), en utställning särskilt riktad till barn mellan fem och tolv år om den populära mexikanska konstnären Frida Kahlo.

Hitta dit: Centre Pompidous Rubiks kub-liknande byggnad är lätt att hitta i hörnet av de två strandpromenaderna Palmeral de las Sorpresas och Muelle Uno.

www.centrepompidou-malaga.eu

 

6. Collección del Museo Ruso och Museo Automovilistico

Ännu en filial till ett stort museum. Här är det statliga ryska museet i Sankt Petersburg som visar upp en del av sina skatter i en före detta tobaksfabrik. Utställningen börjar med ikoner från 1600-talet och fortsätter via 1700- och 1800-talens porträtt och landskap till 1900-talets socialrealism. Kolla särskilt in tavlorna av Kandinsky, Malevich och Chagall.

I samma byggnad finns också Malagas bilmuseum med ett hundratal bilar från 1903 och framåt.

Hitta dit: Ett par kilometer söder om Malagas centrum i den gamla tobaksfabriken Edificio Tabacalera, Avenida Sor Teresa Prat 15. www.coleccionmuseoruso.es, www.museoautomovilmalaga.com

7. Museo Picasso Málaga

Bestämmer man sig för en museirunda i Malaga kan man inte gärna hoppa över Pablo Picasso. Den store målaren föddes i Malaga och bodde här under sina första år. Museo Picasso Málaga skapades 2003 av svärdottern Christine Ruiz Picasso och visar 155 verk som varit i hennes och hennes sons ägo. Det äldsta är en tavla som Picasso målade som 15-åring. Det föreställer hans syster Lola.

Museet är inrymt i en vacker 1500-talsbyggnad i en blandning av renässans och mudejarstil, influerad av muslimerna som länge styrde här.

Hitta dit: Palacio de Buenavista, San Agustín 8. Avsluta gärna besöket med några tapas på baren El Gallo mittemot museets ingång!

www.museopicassomalaga.org

Muelle Uno är en del av Malagas upprustade hamnområde.

Foto: Elisabet Axås

8. Muelle Uno

Trots att Malaga är den största staden på Costa del Sol är shoppingutbudet inte imponerande. Vill man lyxshoppa åker man hellre till flotta Marbella, särskilt Puerto Banus. I Malaga tar man en promenad på nypiffade Muelle Uno, strandpromenaden på gränsen till Playa Malagueta. Här ligger märkesbutikerna och en av Malagas bästa restauranger, Michelin-krogen José Carlos García. På söndagar är det marknad med lokala varor.

Letar du efter Desigual, Mango och de andra stora spanska klädkedjorna är det paradgatan Calle Marques de Larios som gäller.

Hitta dit: Muelle Uno är en del av Malagas upprustade hamnområde, strax intill Playa Malagueta.

www.muelleuno.com

9. Cervecerias Los Gatos

Mycket trevlig tapasbar där man utöver det man beställer också får små minitapas som servitörerna går runt och delar ut. Jag äter underbart goda räkor och getost med karamelliserad lök på bröd för bara 25 kronor styck. Dessutom små tortillas, olivspett och annat som jag nyper åt mig när de passerar. Sitt ute vid en tunna som bord eller inne i den luftiga lokalen där skinkor hänger i den kaklade baren.

Cervecerias Los Gatos är en av flera tapasbarer i de mysiga kvarteren runt Plaza de la Constitución, Plaza de la Mercéd och katedralen.

Hitta dit: Plaza Uncibay 9, i torgets sydöstligaste hörn.

 

10. Bodeguita El Gallo

Tapasbar med klassiska tapas. Här presenteras albondigas, boquerones och tortilla i en glasmonter på disken och man äter dem rätt upp och ner utan några åthävor eller någon modern twist. Inga konstigheter alltså, bara en äkta tapasbar.

Vid mitt besök är det fullt på uteserveringen så jag slår mig ner med spanjorerna vid disken och pekar på det jag vill ha. Det blir skaldjurssallad, salpicon de marisco. Den smakar klanderfritt, kostar 20 kronor och i högtalarna spelas flamenco. En trappa upp finns restaurang om man hellre sitter ner vid bord.

Hitta dit: Calle San Agustín 19, precis vid ingången till Picassomuseet.

bodeguitaelgallo.com

Bodeguita El Gallo, en tapasbar med klassiska tapas.

Foto: Elisabet Axås

11. La Recova Artesanias

Hantverksbutik och restaurang, allt i ett. Här köper man keramik, smycken eller kanske en spegel. Allt är tillverkat för hand och den uttalade viljan är att bevara det traditionella hantverket. Mitt bland alla prylar kan man slå sig ner för en lunch med lokala specialiteter som zurrapa eller fårost. Skinkan, korven och osten serveras på papper och ätes med händerna. Efter maten gärna ett glas moscatel, sött vin från trakten. Tapas kostar 20–30 kronor, lite större raciones 50–85.

Hitta dit: Pasaje Nuestra Señora de los Dolores de San Juan 5, en tvärgata till Calle San Juan i gamla stan.

www.larecova.es

12. Atarazanas Malaga Boutique Hotel

Beteckningen boutiquehotell är kanske inte helt rättvisande men detta är ett trevligt trestjärnigt hotell nära saluhallen Atarazanas. Hotellet har flera frukostalternativ, men du kan också avstå från hotellfrukosten och i stället gå till saluhallen och äta nybakade bocadillos med ost och skinka där. Om du inte är för morgonpigg. Hallen öppnar klockan åtta men är inte riktigt i sving förrän vid niotiden.

De 39 rummen är inte stora, men modernt inredda med fräscha badrum och ofta en fransk balkong. Dubbelrum utan frukost kostar 600–1 500 kronor beroende på säsong och hur långt innan man bokar.

Hitta dit: Calle Atarazanas 19, snett emot saluhallens huvudingång.