hestedrosjekuskDet finns åtminstone 25 goda skäl att tillbringa ett par dagar att lära känna de vita byar ligger i Malaga- och provinsen Cádiz.

Baserat i Malaga till exempel. Det finns ingen lång enhet till en helt “ny” Spanien långt från stränder och solbrendte engelsmän. Vi talar om bergsområden Sierra de Grazalema, Serranía de Ronda och Los Alcornocales. Här finner vi den så kallade “Ruta de los Pueblos Blancos” Den vita byar land väg.

explorer Färd
Namnet kommer från seden att invånarna i dessa byar måste kalk fasader av sina hus. Över 25 byar formligen lyser mot dig från de gröna sluttningar, där de utspridda i den andalusiska landsbygden. De lockar med trevliga människor, god mat och intressanta gator att utforska till fots.
Området har haft uppgörelse sedan förhistorisk tid. Ibererna, kelter, romare, visegoterne och särskilt araber och berber (Moors) har satt sin prägel på uppgörelsen. Det är lätt att känna igen de arabiska estetik de smala och branta sluttningar som leder till intressanta hörn i varje by. Blommor i fönstren och på balkongerna är i skarp kontrast till de vita väggarna.

Tjurfäktningens vagga
Ronda-_IMG_3182

Det är inte säker på att du kommer att ha tid att besöka alla byar. Men om du börjar från Malaga vore dumt att hoppa Ronda. Denna stad, som ligger cirka tio mil nordväst om Malaga, är en av Spaniens äldsta. För att komma hit du kör via Marbella och längs A- 397 innan man kommer in i den bergiga regionen Serranía de Ronda. Smala bergsvägar leder dig fram till själva staden, som har morisk arkitektur, små mysiga shoppinggator och landets äldsta tjurfäktningsarena som fortfarande är i bruk.

Ronda anses vara en av tjurfäktning födelse. Tjurfäktningsarenan är förutom att vara landets äldsta, är också den enda som är gjord helt i sten. Plaza var hem till den första stora tyrefekterstjernen, nämligen Pedro Romero (175-1839). Under sin karriär skulle ha dödat 5.000 tjurar utan att ens ha drabbats av en repa.

Inne på arenan, kan turister också besöka en Tjurfäktning Museum, liksom ett vapen museum.

På kanten
En annan attraktion är den spektakulära bron “Puente Nuevo”, som binder den moderna staden med den gamla staden. Bridge avslutades 1793 efter fyrtio år av hårt arbete. Det är mindre än 98 meter hög och byggd av sten tas från ravinen El Tajo. Denna klyfta delar idag Ronda direkt i hälften. Härifrån kan man både blicka ut över den gröna naturen och njuta av åsynen av husen i den gamla moriska distriktet som praktiskt taget hänger över stupet.

Korv och vin
På det stora torget i den moderna delen av Ronda finns en mängd olika restauranger som erbjuder lokala specialiteter. Grisarna i Ronda har en särskilt bra kött tack vare deras diet består huvudsakligen av ekollon innan de är för mänsklig konsumtion. Här både boende och besökare frossa med den bästa chorizokorv, mognat skinka, fläsk filéer och andra godsaker. Det rekommenderas också att prova några av getostar som området erbjuder. Om du har förare med på resan gör det inte bara måltiden värre om det åtföljs av ett vin från Ronda bodega Los Bujeo.

Green i söder
Olvera IMG_3043 Från den torra Ronda vi går västerut mot Cadiz-provinsen. Här föränderliga natur avsevärt.
Här är det överraskande grön och frodig. Andalusien är inte precis känd för att vara en region där det regnar mycket. Men på vägen från Ronda till Arcos de la Frontera vi passerar Grazalema med topp Pico de Pinar (1654 meter över havet). Och detta är faktiskt den plats i Spanien som årligen poster mest nederbörd.
Utsikten från de slingrande bergsvägar är verkligen något för sig själva. Mellan träden i vintergröna arter holm och korkek poppar nya vita byar längs bergssluttningar.

Magnifika solnedgångar
Arcos de la Frontera kallas “Poets stad”. Härifrån kommer den berömda målare, skulptörer, fotografer, författare och flamenco musiker. Andra artister har flyttat hit för att inspireras av de labyrintiska gränder och branta kullerstensklädda sluttningar, de genomarbetade uteplatser eller åsynen av den magnifika solnedgångar från de många utgångspunkter.
Människor har bott här sedan bronsåldern människor och kanske ännu längre tillbaka. Idag, låt oss inspireras av herrgårdar med hundratals år av historia, morisk arkitektur och kyrkor byggda efter de muslimska härskarna förlorade makten i Spanien.

Arabiska slottet
Efter besöket i Arcos de la Frontera kör österut. Staden Olvera ligger högt på en kulle och är så grundligt vacker att du snabbt tar det att vara en film uppsättning. Även Ronda är långt mer känd, är Olvera lika imponerande. Ovanpå Olvera är resterna av en arabisk borg och fästning väggar från åsynen av de vitkalkade hus, vingårdar och olivlundar överväldigande.

Döda och sticker

Här liksom i de andra vita byar det finns så mycket historia i luften som du bokstavligen kan lukta den romerska vin visar gothic metal och moriska kryddor. Under Alfonso den XI, staden utan tvekan ett av Spaniens mest nyckfulla privilegier. Det hade varit ett år i kriget mot morerna fick amnesti för mord. Därför kommer den andalusiska termen “Mata al hombre y vete en Olvera.” Döda mannen och hålla sig till Olvera.
Men krigs anekdot inte ger en tillräcklig bild av den fredliga fläck som Olvera faktiskt. För dem som inte kan skrämmas av uppför stad, ligger mindre än en två timmars bilresa från Malaga, värt ett besök.

Enkla nöjen
Den vita byar land väg är främst lämpad för människor som älskar vacker natur och enkla nöjen i livet. Men här kan du även njuta av olika typer av aktiviteter: I bergen runt byarna kan man jaga rådjur i Europas sydligaste gran skog Det finns fiske i floderna. Dessutom är det populärt att vandra, driv grotta att utforska flyga hängflygning, ridning eller klättring i denna naturliga pärla.