Nerja

På Europas balkong mitt i centrum av Nerja, kan man blicka ut över Medelhavet. Hit dras tusentals turister varje år för att få en smak av den vita lilla staden, det blå havet, stränder inbäddat mellan klippor och stenar och en nation som har förfört turister från hela världen.

Nerja ligger i provinsen Málaga och gränsar i öster till provinsen Granada. Staden har 22.000 invånare och en tredjedel är utlänningar. Främst engelsmän, men även norska och svenska.

Tidigare Nerja en liten fiskeby som levde på fiske och jordbruk. Nu turismen är kommunens främsta inkomstkällan. Turismen har blomstrat men Nerja lyckas ändå behålla sin spanska byn charm, med vitkalkade hus, smala gator och en gungande blommapetal.

Mountain katedral
Nerja är en kustby, staden är en frodig bergigt landskap med många vackra markerade vandringsleder, floder och berg katedral, grotta Nerja.
Grotta Nerja är kanske kommunen mest intressanta turistattraktion.

Grotten i Nerja

Det finns spår i grottan som är daterade från år 25.000 f.Kr. år 2000 f.Kr. , Där de användes av jägare och fiskare. På grottväggarna har visat ritningar av människor och olika djur såsom hästar, getter, fåglar, sälar och hjort.

Ingången till grottan hittades i fem barn som fångade fjärilar, i januari 1959.
I grottorna hittades ben, stenverktyg, målningar och keramik.

Grottan består av tre stora hallar smyckas av naturen själv med imponerande stalaktiter och stalagmiter.
Ett rum kallas spöke hall eftersom det har stalagmiter som liknar spöken. Endast en tredjedel av grotta trail och trappor, men på spåret för turister det är okej att ta sig runt utan att få smutsiga. Grottan är också vackert upplyst att varje detalj i rummen markerade. Grottan är totalt lika stor som fem fotbollsplaner.
Detta är Spaniens tredje största turistattraktion efter Pradomuseet i Madrid och Alhambra i Granada.

Grottorna är öppna för allmänheten året runt och hålls varje sommar en internationell musik och dansföreställning i grottor.

historiska byggnader
Staden vaknar tidigt och i alla smala gator är liten gata restauranger, kaféer och butiker. Butikerna erbjuder ofta lokalt hantverk eller livsmedel som olivolja, söta viner, honung och tropiska frukter.

Nerja Balcon de Europa

Balkong i Europa har blivit stadens mötesplats där du alltid hitta massor av människor och turister som njuter av glass längs de vita bänkar placeras nedåt passage bland höga palmer som ger skugga under varma sommardagar .
Europas balkong byggdes i början av 16-talet som en del av kustförsvarslinje . Från balkongen i Europa fortsätter en rad utkik längs kusten från Torre de Macaca Málaga Torre Caleta i provinsen Granada.
Det sägs att kung Alfonso den 12: e gav balkongen sitt namn efter han besökte Nerja strax efter jordbävningen 1885.

Kommunen har en uppsjö av gamla historiska byggnader. Här kan du inkludera besöka ruinerna av gamla sockerbruk och kyrkor.

Nerja_kirkeplass

Kyrkan Iglesia de El Salvador byggdes 1697. Kyrkan är en av de få i världen som presenterar de tre ärkeänglarna Michael, Gabriel och Rafael.

I Nerja finner vi också imponerande akvedukten Acueducto del Aguila som är en gammal bro som förde vatten från den ena sidan av dalen till den andra. Det konstruerades i slutet av 1800-talet i romersk stil med vackra små detaljer. Den byggdes för att få vatten till sockerfabriken San Joaquín.

Nerja Plaza de España

bekväm mikroklimat
Berget landskapet är brant och hög. Den högsta punkten på Navachica med sin 1832 m. Både turister och utlänningar som övervintra i Nerja användar berg flitigt.
Medeltemperaturen är 19 grader och många föredrar att Nerja på grund av dess trevliga mikroklimat som håller platsen varmt på vintern och fräsch på sommaren på grund av sitt läge i skydd av Sierra Almijara.
Detta mikroklimat gör att kommunen har goda förutsättningar för odling av tropiska frukter som Cherimoya och avokado.

Nerja har totalt 13 kilometer från kusten fördelade huvudsakligen på stränderna Burriana, Calahonda, El Salon, La Torrecilla och El Playazo. Längs vissa stränder kör en stor strandpromenad. För dem som vill ha mer adrenalin drivna aktiviteter som erbjuds ett rikt utbud av aktiviteter dykning, fiske, vattenskidor, kanot, vatten cyklar, safari, ridning och skärmflygning.

traditionell stad
Nerja är en liten stad som tar hand om kultur och traditioner. De är kända för sina vackra läder och lädervaror.
Maten från Nerja är typisk medelhavsmat. Mycket färsk fisk och tropiska frukter.

Nerja_restaurant

Typiska rätter från Nerja inkluderar vitlök soppa med druvor, tomatsoppa , marinerad ansjovis, grillade sardiner, get, stekt pumpa, avokado sallad och mandel soppa.
Kanske är det inte konstigt att tusentals turister varje år förälskar sig i den lilla staden guppande av kultur, traditioner, historia och vänliga spanjorer.