På åsna taxi Mijas

Mijas
Mijas

Det första som sticker ut när du kommer till Mijas är taxistation där det står upp till 61 åsnor med vagn eller sadel. Krusiduller och stolt vände näsan längtansfullt från nyfikna turister. De är redo för dagens session.

Mijas sträcker sig från kusten och uppför berget till byn som är 428 meter över havet. Under 2010 räknade 76,362 invånare i Mijas delat by, Las Lagunas och La Cala.

Mångkulturellt Mijas

Byn drar årligen tusentals nyfikna turister och här bor 113 olika nationaliteter. Med vitkalkade hus, smala gator fyllda med färgglada blommor och mysiga tapas restauranger, är det lätt att förstå varför.

Det finns nu över 1.000 norrmän i kommunen. Byn representerar traditionell spansk by liv trots turismen har satt sin prägel. Tidigare Mijas en liten by som levde på fiske och jordbruk. Detta tills 50-talet när turister invaderade Costa del Sol. Sedan dess har Mijas overled på turism och konstruktion.

Från 1990 till 2011 har befolkningen gått från bara 5.690 personer till 76.362. Bara mellan 2000 och 2005 ökade sin befolkning med 39 procent. Enligt undersökningar som gjorts under 2006 bor 113 olika nationaliteter i kommunen. 36,2 procent av invånarna är utlänningar, och det är den högsta andelen i Andalusien.

En liten historia
Mijas hörde turd Tania. Fenicierna och grekerna lockas till Mijas på grund höga halter av mineraler och metaller. När romarna tog över, var platsen döptes Amigos och var ett viktigt centrum för handel på vägen som länkade Malaga och Cadiz. Moors erövrade staden år 714, och bytte namn till Mixa. Efter att ha gått igenom flera attacker föll staden slutligen i kristna händer när den katolska kungar erövrade Mijas i 1487.
Sedan dess har Mijas levde på jordbruk och fiske till Costa del Sol turismen på glada 50-talet.

Mijas

Mijas nu lever främst av turism. Men det finns fortfarande utrymme för jordbruket bland de stora golfbanor som har uppstått.

Flera har upptäckt Mijas och avveckling har ökat stadigt under de senaste 60 åren både i byn och längs kusten. Byn har lyckats bevara den typiska karaktären av en klassisk andalusisk vit by. I byn är stadshuset och flera historiska byggnader.

I Las Lagunas finns nyare och mer moderna byggnader, industri och butiker.
La Cala har fått den största bostadsområden längs kusten och innebär urbanisering Calahonda, El Faro och El Chaparral där de norska Sjömanskyrkan ligger.
Mijas har starka traditioner och firar festivaler, processioner och fester året runt. Mijas är lugnt och fridfullt , men full av spansk kultur och traditioner med djupa rötter.