Malaga

Under de senaste åren har storstaden Málaga förvandlats till en välordnad designstad med heta kultur- och nöjeskvarter. Turistfällorna är få och nästan allt som finns i Barcelona finns också i Málaga, men i miniatyr.

Många gånger har jag landat på Aeropuerto Costa del Sol för att så snabbt som möjligt ta mig vidare västerut till stränderna mot Atlanten vid Tarifa och Cadiz. Denna gång är det annorlunda. Nu är målet den andalusiska huvudstaden Malaga och förväntningarna är höga.

Vi har bokat ett rum på Hostal La Palma som är inrymt i ett vanligt bostadshus mitt i centrum. På den gemensamma terrassen kan man sitta i solen bland väldoftande pelargonier med ett glas vin och blicka ut över tak­åsarna. Nedanför hörs ljudet av det myllrande folklivet utanför nyrenoverade saluhallen, Las Atarazanas. Här bor vi mitt i stadens historiska centrum, nära ­butiker, sevärdheter och tapasbarer.

Málaga är Spaniens femte största stad med 600 000 invånare. Det är den enda storstaden på Costa del Sol och erbjuder därför en helt unik kombination av sol, bad och ett pulserande storstadsliv. Det finns gott om långa sandstränder, från Malaguetastranden mitt i centrum till de små badvikarna österut mot fiskebyn Pedregalejo.

Spännande kvarter i Málaga

Det är varmt och soligt vår första dag och vi hyr cyklar för att snabbt komma ner till hamnen och svalkan vid havet. Vi passerar den välskötta stadsparken med springbrunnar, uteteatrar och lekplatser. I en skog av monstera sitter en hel flock av de små, gröna papegojorna som lever vilt här nere. De flyger sin kos redan innan jag hunnit få upp min telefon för att fånga dem på bild.

Vi far vidare ner på den nya hamnpromenaden Muelle Uno. Här i hamnen har det investerats många miljoner euro. Den nya kryssningsterminalen tar emot 650 000 kryssningsturister varje år och längs hamnpromenaden kryllar det av läckra restauranger och butiker.

Här nere finns ingen trafik och inga stora shoppingcenter, bara en del cyklister och mängder av välklädda spanjorer som promenerar med sina familjer längs kajen där en rad stora segelbåtar ligger förtöjda. Spaniens ekonomiska kris känns väldigt avlägsen.

Många skulle nog hålla med om att Muelle Uno är ett av de mest arkitektoniskt spännande kvarteren i Málaga. Byggnader, utegym, lekplatser allt är designat och mycket uppseendeväckande. Det är också här vi passerar den jättelika glasbur, uppbyggd av en avancerad stålkonstruktion, som ska innehålla Centre Pompidous första konstfilial utanför Frankrike.

Malagueta strand

Efter ett dopp i havet vid Malaguetastranden intar vi vår lunch på en mycket enkel liten taverna som drivs av ett spanskt par. Vi äter Puntillitas vilket är friterade, små, knapriga bläckfiskar och dricker den lokala ölen, Alhambra. Värdparet berättar att de har fått färre gäster sedan alla restauranger vid nya hamnpromenaden öppnade. Samtidigt är de hoppfulla inför framtiden då de berättar att fler och fler turister väljer deras stad före Barcelona sedan de införde en ny turistskatt som inte existerar här i Andalusien.

Málaga är byggd på moriskt vis

Efter vår långlunch går färden tillbaka in till gamla staden. På vägen till Plaza Mercedes och Picassos födelsehus passerar vi en romersk amfiteater som grävts upp och rekonstruerats. Det är här, bredvid amfiteatern, precis vid foten av berget, som man börjar sin vandring om man vill ta sig upp till det moriska palatset Alcazaba.

Málaga är byggd på ett typiskt moriskt vis och har över 30 olika museer, massvis med genuina restauranger, flamencoklubbar och roliga butiker. Samma kväll gjorde vi ett besök på det vackra konstmuseet Carmen Thyssen, provade färgsprakande Flamencoklänningar på Calle Cisneros och avslutade kvällen med att dricka några av traktens bästa viner på vinmuseet två kvarter längre bort. Vi kände oss redan som hemma i Málagas kulturkvarter – så fjärran ifrån de traditionella turisthotellen runt Torremolinos bara knappt två mil härifrån.