Fuengirola har gått från att vara förklarats obebodd till en stor turistort full av vackra stränder, turister och massor av människor. Staden har länge haft sin skandinaviska skolan och norska posten i staden märks, särskilt i stadsdelen Los Boliches. Bakom turist fasaden döljer staden en lång och fascinerande historia fylld med pirater, betesmarker för kameler och antika ruiner.

Flytt till Mijas

fuengirola

Fuengirola har flera intressanta sevärdheter. De har ett slott som visar resterna ibererna-puniska och feniciska avveckling. Nära denna slott fann de en staty som nämner Suel som en romersk grundaren av staden.

År 1961 konstaterades det romerska bad och resterna av två romerska villor där det konstaterades två nya statyer. En av dessa kallas Venus Fuengirola, och nu ligger i stadens museum.
Efter flera århundraden ändrade stadens namn från Suel till Suhayl. Syhayl utvecklats till att bli ett stort rum med jordbruk och små byar. En del av området verkar också ha använts som betesmark för moriska linjaler kameler.

Under medeltiden var staden i brand och alla invånare flydde till grannkommunen Mijas. Suhayl var i ruiner och namnet ändrades till Font-Jirola.

1511, var platsen registrerade obebodda och länderna som tidigare omfattas av staden, överfördes till Mijas. I den 17: e århundradet försvann hotet om turkiska och marockanska pirater som hade härjat kusten. Folk drog sig tillbaka till Fuengirola för att reglera och i stället utvecklats till en liten by.

1841 Fuengirola separerade från Mijas. Mest levde av fiske, jordbruk och handelsfartyg till 1960 då staden gick in i en turismen som så småningom utvecklades till att bli ett centrum för norrmän i Spanien.

25 procent utlänningar
I dagens Fuengirola finns det lite påminner fiskeby och landsbygds betesmarker för kameler.

fuengirola8

Längs stränderna är skyhöga hotell, och längs havet finns en mängd restauranger, barer, kaféer, idrottsklubbar och en stor marina.
Nästan 25 procent av stadens 74,054 invånare är utlänningar, mestadels från Storbritannien, Irland, Finland, Sverige, men också väldigt många norrmän.
Staden har en imponerande djurpark med tema tropisk regnskog. Djurparken har specialiserat sig på avel hotade arter, forskning om schimpansgrupper och undervisning i tropisk regnskog.

Förutom den arabiska slottet Sohail, kan man se tjurfäktningsarenan och den gamla hamnen som fortfarande används av lokala fiskare. Fuengirola kan också locka med lokala delikatesser såsom fideos a la banda, stekt fisk, fisk spjut, malagasalat och Fuengirolakaker.

Över 3000 soltimmar
fuengirola4Fuengirola ligger halvvägs mellan Malaga och Marbella, ca 20 minuter från Malaga flygplats.
De har en åtta kilometer lång kustlinje som turister från hela världen vet hur man njuta av.
Många turister reser till Fuengirola för att övervintra och det är inte konstigt. Staden har över 3000 soltimmar per år och en medeltemperatur på 18 grader.
Förutom sol och bad kan gå en promenad genom gamla stan ligger intill Plaza de la Constitucion. Något norr finner vi det gamla fiske området Los Boliches men omgivande områden domineras av turism.

Fuengirola strand

Just turismen har gjort så många turister återvänder till Fuengirola. Staden är i själva verket väl anpassad för äldre, handikappade och familjer med barn som kommer att njuta av soligt och varmt året runt.
fakta:
– Fuengirola ligger i Andalusien regionen.
– Fuengirola ligger 27 km från Malaga.
– Kommunen har 74 054 invånare.
– Fuengirola har 45 hotell, sju av dessa har fyra stjärnor.
– Staden har så många aktiviteter pågår under sommarmånaderna . När den hålls medeltida marknader, festivaler och dansföreställningar .