Frigiliana är en klassisk vit by som ligger i provinsen Malaga och ligger bara en kort bilresa från turiststaden Nerja. Det har röstats Spaniens vackraste by för flera utmärkelser, och det är mycket möjligt att det är. Vitkalkade hus och smala gator där blommor i alla regnbågens färger guppade utanför väggarna gör det så att många turister förälska sig i den lilla bergsbyn.

Frigiliana Andalusia

Frigiliana ligger på en bergssluttning vid Sierra de Almijara. Från byn ligger 300 meter över havet och erbjuder panoramautsikt över Medelhavet och nära till många vandringsleder som slingrar sig i bergslandskap bakom.

Den moriska arv
Byn var ursprungligen moriska och arv hänger fortfarande igen i både konst och arkitektur.
Det finns spår av bebyggelse i Frigiliana dateras tillbaka till 3000 år före Kristus, och i år 711 gick Berber kapten Tarek iland i Gibraltar och därifrån började moriska bosättningen på den iberiska halvön.

Morerna gjort kanaler och dammar för att dränera vattnet, och utvecklas på detta sätt jordbruket i Frigiliana.
De planterade också sockerrör och några andra nya grödor.
Araberna byggde en 4000 kvadratmeter stora slott, men detta förstördes av kristna soldater i 1569.
De kristna trupperna kastade muslimerna ut och Frigiliana därefter avgöras av kristna spanjorerna, främst från städerna Granada och Valencia.
I den muslimska delen av staden var i 1982, hängde keramiska plattor som berättar den muslimska historien i Frigiliana.

 

hestebil

Typiskt för Frigiliana
I slutet av 16-talet, slottet “Palacio de los Condes” byggd, inklusive resterna av den arabiska slottet.

Detta palats sträcker över 2000 kvadratmeter. För närvarande slottet används för att producera melass som är ett slags honung sirap gjord av rester av mindre god kvalitet i sockerproduktionen. “Palacio de los Condes” är den enda som producerar melass i Europa.
Palatset används också som turistbyråer, showrooms och kommunala bibliotek.
För närvarande bor ca 3000 invånare i byn, men det är årligen besöks att turister från hela världen.
Den gamla staden har en hel del arabiska arv, smala gator, slingrande och branta gränder omgiven av vita hus klamrar sig fast dalen. Frigiliana har vid flera tillfällen fått Spaniens vackraste by.
Många konstnärer har slagit rot i Frigiliana och de små gathörn säljs konst och lokala delikatesser.
En av de mest typiska rätter är “El Choto småfisk” som är en stekt liten get, ofta i mandel eller vitlök sås, men också “migas”, ett mjöl och vatten baserade skålen, sötpotatis med honung och Clary vin.
Varje år också Tapas väg “La Ruta de la Tapa”.

Funktionshindrade turism

Frigiliana har blivit en by utformats för att tillgodose turister där du kan välja mellan flera hotell och restauranger.
Frigiliana höjdpunkter påsken och vårdag den 3 maj.
På våren gjort dag stora kors på gatorna dekorerade med blommor medan samlas för att njuta av lokal mat och dryck.
Frigiliana är känd som by med de tre kulturerna.
Varje år firas festivalen “Frigiliana 3 Culturas” som är en fest där de tre kulturer som präglat Frigiliana uttryckt. Den islamiska, judiska och kristna. Detta firas med mat, kultur, utställningar, musik, konferenser och konserter.
Det finns många platser som du bör inte missa fornlämningar och ruiner, inklusive ruinerna av slottet “Castillo de Lizars” som byggdes av araberna och förstördes av den kristna armén i 1569. Nu ser vi nästan bara grunderna och entrén.
Man kan också se den gamla källan “La Fuente Vieja”, som byggdes på 1600-talet av Iñigo Manrique de Lara och bär hans vapen. Det var ursprungligen utformad för att ge vatten till invånarna.
Slottet “Palacio de los Condes de Frigiliana” är också värt en titt. Slottet byggdes på 1500-talet när familjen Manrique de Lara styrde staden och byggdes en del av resterna av “Castillo de Lizars”.
Sist men inte minst, Calle Real som löper centralt genom den gamla staden och den arabiska grannskapet. Här hittar du alla typer av gåvor och typiska varor från Frigiliana.
Många har förälskat sig i staden och med goda skäl. Det är, trots allt, kanske Spaniens vackraste by.