Øyvind Frydenlund och Christina Raae har beslutat att gå hela så kallade pilgrimsvägen , som sträcker sig från den franska Le Puy till Santiago de Compostela i Spanien. Nu 480 kilometer 800 kilometer långt och båda ser fram emot att fortsätta. Pilgrimsfärden är inspirerande och lärorikt, för att komma nära andra länders kultur och historia på detta sätt är obeskrivligt bra.

054

Några väljer att gå hela pilgrim sammanhängande. Det kan ta två eller tre månader beroende på hur snabbt du väljer att gå. De flesta väljer bara att ta lite avstånd och då är det oftast de sista några kilometer på bara Santiago de Compostela i Spanien. Øyvind Frydenlund och Christina Raae har alltid visat sig att hela sträckan kommer att slutföras , men att man måste dela upp under flera år.
Det är framförallt praktiska skäl till varför vi dela upp. Vi kan inte vara borta från arbetet under några månader i taget, förklarar Øyvind Frydenlund.

Bra väder
På nio dagar gick Frydenlund och Raae 180 km i den första omgången. Den här gången gick två i 14 dagar och det var 300 km totalt.

Santiago de Campostela

Tja, varmt väder var ett av skälen till att vi ytterligare kan gå den här gången och vi var borta för ett par dagar. Terrängen varierar också, så finns det flera faktorer som spelar in i förhållande till var i möjligaste mån att gå en dag.
Medan den första etappen gick från den franska Le Puy till Conques började sedan årets resa på bara Conques och slutade i Condom via små och stora städer som Livinhac Le Haut, Figeac, Faycelles, Cájar, Limogne en Quercy, Cahors, Lauzerte, Auvillar och Marsolan. Det var en resa på grusvägar och stigar genom hisnande landskap. Gästfriheten och den stora mat påverkade också tur. Det fanns inget sätt på draperier av mat och dryck.

Åt gourmet
Medan förra gången åt mycket fläsk som det gick in och och sniglar denna gång. Även åtminstone enkla platser sörjt för en upp med gourmetmat. Regionerna skyddar sina lokala produkter på ett föredömligt sätt och vi smakade mycket gott lokalt vin och öl, så vi har haft både lunch och middag, även om en sådan resa inte göra plats för de stora överskott. Det handlar om att gå upp tidigt och till sängs tidigt på kvällen, säger Christina Raae, och tillade att de på turistbyrån i Figeac träffade en norsk kvinna. Hon arbetade där och var till stor hjälp. Utöver sin detta under inga norrmän under denna tid.

Du har valt att bo på vandrarhem och privat den här gången. Varför du bort hotellvistelser?

065

I vandrarhem träffade en likasinnade , människor som vandrar och man kan utbyta erfarenheter. Dessutom tjänsten bättre för dem som arbetar i vandrarhem är verkligen bekymrad över oss. Vi stannade också privat vid ett par tillfällen. Bland annat genom en designer som hade en mycket speciell hus och det var mycket trevligt.

Santiago de Campostela

Inga ömma ben på vägen?

Nej, det gick mycket bra. Vi hade bra löparskor och inga problem av något slag, men det är viktigt att tänka igenom vilken typ av skor du använder. Många använder stövlar.

Vilka andra försiktighetsåtgärder bör innan man börjar på en sådan resa för många dagar?

Confraternityen av St James. Norge har sin egen webbplats och publicerar också en tidskrift. Dessutom en hel del information på nätet, men det är inte särskilt komplicerat. Välj en startpunkt och göra en plan. Boende bokas från dag till dag och vandrarhem eller hotellbokning nästa boende. Våra väskor ta särskild överföring av. Det är klokt att ta med en separat liten påse med extra kläder, vatten, nötter och lite annorlunda att äta på. Vatten är viktigt, dricka mycket innan och fylla på vägen.

Santiago de Campostela

Olika bakgrunder

Øyvind Frydenlund och Christina Raae är erfarna vandrare. De har bland annat gått resor på Mallorca, Azorerna och Cypern. Med årets resa var ett danskt par som Frydenlund och Raae har träffat under tidigare vandringar.

Pilgrim är idag så mycket aktiv turism, religiösa kulturturism. Motivationen och anledningen till tiotusentals väljer att gå Pilegrimsleden varierar kraftigt. Øyvind Frydenlund säger:
Vi har tagit mycket religiösa människor som vandrar barfota, som tillbringade kläder och skandera medan de har gått. De flesta människor vill nog att delta i den stora erfarenhet är att gå på sådana okända vägar i vacker natur. Hursomhelst är det en stor upplevelse som det är värt att ta med dem för livet.

i Spanien
Øyvind Frydenlund och Christina Raae reste med flyg till Lyon och tog bilen där den här gången. Vad det kommer att vara i nästa korsning är inte säkert, men det finns många möjligheter och med de nuvarande flygpriserna är inte avskräckande.
Den totala kostnaden för en sådan erfarenhet bör inte skrämma någon. Vi bor på ett rimligt och det finns en gräns för vad man kan använda pengarna samtidigt som passerar ut i naturen, säger Øyvind Frydenlund och Christina Raae, och titta på alla vackra bilder på datorn “en och spelar med reselitteratur. I åtanke, började de förberedelserna inför nästa steg – som går huvudsakligen i Spanien.

. I bakhodet har de startet forberedelsene til neste etappe – som hovedsakelig går i Spania.