Hus i Spanien
Hus i Spanien

Madrid är Spaniens stolta men samtidigt varmt välkomnande huvudstad. Besökaren bjuds på pampiga avenyer, storslagna museum, lummiga parker och oändliga tapasbarer men också på små torg och gränder av bykaraktär. Frilansjournalisten Ola Isaksson är aktuell med guideboken Mitt Madrid med hundratals tips på hur du bäst ger dig in i myllret. Här delar han med sig av några favoriter.

1. Fotboll i Madrid

Att se på fotboll i Madrid är något som inte bara inbitna supportrar och sportentusiaster får ut något av. Det är ett sätt att möta staden och dess invånare. Det är svårt att inte ryckas med av den varma stämningen på läktaren bland Atlético Madrids sjungande supportrar på Estadio Vicente Calderón. Och förbered dig på att få rysningar i hela kroppen när Real Madrids världsstjärnor vandrar ut på arenan Estadio Santiago Bernabéu.

Allt det som händer inför, runtomkring och efter en match är dessutom en upplevelse i sig. Det går inte att undgå när en fotbollsmatch är på gång. Du kommer att märka det på alla supportrar i matchtröjor som vandrar runt på stan och på diskussionerna över morgonkaffet. El Derbi Madrileño kallas mötet då Atlético Madrid möter Real Madrid på plats i Madrid. Och är du här när något viktigt mästerskap avgörs kan du möta upp firande supportrar vid fontänerna Fuente de Cibeles (Real Madrid) och Fuente de Neptuno (Atlético de Madrid), båda ligger längs Paseo del Prado.

2. Tapas i Madrid

Madrid kan vara det bästa stället i världen för en tapasrunda, tapeo. Så ge dig ut på kvällen när restaurangerna och barerna börjar fyllas med folk från 20-tiden och utforska det bästa från Spaniens olika matregioner som sammanstrålar i huvudstaden.

Även om du bara går till ett ställe för att ta en öl, ett glas vin eller något annat att dricka får du så gott som alltid något litet att äta tillskjutet dig, en tapa.

Traditionsenligt är tapas gratis och serveras när du beställer något att dricka. De större rätterna, raciones, som serveras på kvällar i tapasbarer och restauranger är ofta tänkta att delas mellan flera personer.

La Latina är ett bra område att börja utforskandet på och bjuder in till att hoppa från bar till bar och äta smårätter alla kvällar i veckan. Börja exempelvis på välbesökta Calle Cava Baja och låt sedan folklivet föra dig vidare ut på mindre torg, smala gränder och undanskymda men utsökta restauranger. Området öster om Retiroparken, Retiro, är ett annat kluster för barer och restauranger som fortfarande är lite av en oupptäckt pärla bland turister. Kvartersbaren La Castela på gatan Calle Doctor Castelo sticker till exempel ut lite extra.

3. Salamanca

Sugen på att spendera tiotusentals kronor på kläder i exklusiva internationella och spanska modehus? Då är troligtvis Salamanca och ”the golden mile”, som områdets exklusiva shoppingstråk kallas, platsen för dig.

Och även om du inte är i Madrid för att hitta märkeskläder finns det många andra anledningar att leta sig till området. Ta en promenad längs de breda gatorna och vackra husfasaderna, uteserveringar och gröna lundar. Det finns även flera utmärkta museer i Salamanca och i intilliggande Chamberí. Ett av dem är Museo Sorolla, som är inrymt i konstnären Joaquín Sorolla y Bastidas tidigare hem.

Mångsysslaren Federica Barbaranelli driver intressanta Federica & Co, som säljer kläder och inredningsprylar och tillverkar hattar och mycket annat, på en ljuvlig innergård (se bilden) på Calle Hermosilla.

4. Palacio Real

Slottet Palacio Real gör sig särskilt bra i skymningen då kvällssolen lägger ett speciellt skimmer över byggnaden. Stämningen i området är också lite mer avslappnad då.

Mitt emellan slottet och operan Teatro Real ligger trädgården Plaza de Oriente vars olika geometriska former för tankarna till en labyrint. Kom hit en kväll då de stora turistgrupperna dragit förbi. I skymningen hånglar yngre Madridbor på bänkar eller gör trix med sina cyklar samtidigt som den äldre generationen njuter av Madridkvällen i ett mer beskedligt tempo.

Bästa lunchen

Maten är central i Madrid, alla tider på dygnet och det är många som kommer hit för stadens outtömliga utbud av restauranger och barer. Matkvalitén är hög och även en liten undanskymd kvarterskrog har ostar, skinkor, oliver och annan mat som kan konkurrera med de trendigaste ställena.

Något av det mest prisvärda du kan äta är en lunch, menú del día, som vanligtvis serveras från halv två till fyra på eftermiddagarna. Detta är också det största målet för dagen och består som regel av en förrätt, primero, en huvudrätt, segundo, och en efterrätt, postre, eller kaffe, café. Det ingår också dryck och kostar som regel mellan 10 och 15 euro. Testa till exempel lunchmenyn på La T Gastrobar i Malasaña eller El Huerto de Lucas (bilden) i Chueca för en matupplevelse att tänka tillbaka på länge.