Burgos

Burgos är kanske mest känd för katedralen som rymmer El Cid grav. Men det finns många andra skäl att bege dig till stan här halvvägs mellan Madrid och norra delen av Spanien. I mitten av välbevarade staden kommer bland de mest framstående exemplen på spanska medeltida arkitektur.

Burgos, ligger i provinsen Burgos i Castilla-Leon regionen, grundades som ett militärt läger i 884. Alfonso III lät uppföra en fästning för att försvara norra Castilla mot ständiga attacker från morerna. Platsen fick snabbt en viktig position som försvars bastion av den kristna Spanien.

BURGOS

På 1000-talet fick Burgos egen stift och namngavs huvudstad i kungadömet Kastilien. Staden fungerade i århundraden som en viktig anhalt längs pilgrimsleden till Santiago de Compostela, liksom brännpunkt för handel mellan Biscayabukten och de södra delarna av den iberiska halvön, vilket resulterade i en spirande näringsliv, som gav ekonomiskt välstånd.

Burgos
Burgos

Under 1200-talet Merino får uppfödda i Spanien. Merino blev snabbt en eftertraktad produkt i resten av Europa. Høyslettelandet – mesetaen – var särskilt väl lämpade för fåruppfödning, och Burgos var en gång den viktigaste centrum för försäljning av ull till den framväxande hantverksföretag i norra Italien och Flandern.

Burgos har varit inblandad i många krig under åren. Först morerna, sedan den lokala konflikt mellan Leon och Navarra och Castilla och Aragon. Senare, på 1800-talet, var staden involverad i den spanska frihetskriget och succession krig. I Juli 1936, Burgos officiell högkvarter för Francos fascistiska revolt regering.

Under de senaste decennierna har det riktats mycket uppmärksamhet till Burgos historiska och kulturella arvet, och staden har utsetts till en av kandidaterna för att bli Capital Europea de la Cultura – Europas kulturhuvudstad – 2013.
burgos
Ett dokument som kallas Leyes de Burgos – – presenterades i Burgos den 27 december 1512. Detta var den första officiella lagstiftning förberedd för de spanska kolonierna i Latinamerika. Lagarna bör i första hand säkra den inhemska indiska befolkningen vissa rättigheter.

Burgos kom i kölvattnet av ett rättsligt vakuum som uppstod i samband med upptäckten av “den nya världen”. De förbjöd bland annat misshandel av de infödda. I stället är den indiska befolkningen uppmuntras att konvertera till katolicismen.

Leyes de Burgos var aldrig riktigt infördes i praktiken, och det senare påpekas att lagarna inte ledde till någon radikal förändring av de spanska kolonierna. Snarare hjälpte utlösa upplopp och protester vid flera tillfällen. År 1542 kom en ny och mer omfattande lagstiftning fick smeknamnet Leyes Nuevas – De nya lagarna.

Katedralen
INTERIOR-CATEDRALLa Catedral de Burgos, eller La Catedral de Santa María de Burgos som det ursprungligen kallades, är Burgos mest berömda arkitektoniska monument. Det är lätt att bli imponerad av den mäktiga gotiska kyrka, som påbörjades 1221 och avslutades endast 1567.
Huvud Runway sträcker 80 meter upp i luften, och 106 meter långa fartyget är omgiven av inte mindre än 15 kapell, som var och en rikt dekorerade. Huvuddelen av katedralens altare smyckas av kända konstnärer från det förflutna och har ovärderlig historiskt värde.

CATEDRAL

Under kyrkgolvet är Spaniens nationalhjälte begravd. Rodrigo Díaz de Vivar, mer känd som El Cid Campeador eller helt enkelt El Cid, skrev in sig i historieböckerna när han återtog Valencia från morerna i 1094. Kort efter El Cid död 1099 tog hans hustru Jimena liket upp till Burgos, där de båda senare begravdes i katedralen.

La Catedral de Burgos förklarades Monumento Nacional – National Monument – 1885, och har funnits på UNESCO: s lista över världsarv sedan 1984.

Närliggande attraktioner
Om du går från katedralen La Plaza del Rei San Fernando, avslöjar Burgos gamla hovedbyport, El Arco de Santa Maria, själv. Den övre delen av grinden är prydd med 1600-tal statyer av första kastilianska domare, Spaniens skyddshelgon Jacob, kung Carlos 1: a och El Cid. På El börjar Arco de Santa Maria förutom stadens finaste promenadstråk, Espolon, som följer åstranden uppåt.

Under 1400-talspalats, är La Casa del Cordon Plaza de Calvo Sotel annan berömda historiska monument. Här fick Christopher Columbus den så kallade katolska monarkerna Fernando och Isabella efter sin andra resa till den “nya världen”. Den ståtliga byggnaden har nu omvandlats till banken.

Gotiska klostret La Cartuja de Miraflores av 1441 kan tyckas gles och småkjedelig från utsidan. Detta intryck försvinner snabbt när du anger. Här finns ingen kostnad skonas. Altartavlan i klostrets kyrka sägs vara förgyllda med den första guld som kom från den nyupptäckta Amerika.

På västra sidan av centrum av Burgos, El Monasterio de las Huelgas Reales. Klostret grundades av Alfonso VIII i 1187, och är fortfarande i drift i dag. El Monasterio de las Huelgas Reales arbetade under många år som en kunglig mausoleum. Tills Napoleon invaderade Spanien och vannhelliget de kungliga kassakistor.

Shopping och nattliv

Burgos kan knappast sägas vara något tydligt shoppingparadis, till exempel Madrid och Barcelona. Staden har en passning utbud av de vanliga butikskedjor och köpcentra, och olika prydnadssaker som ligger i rader runt centrala gatorna. Där man kan köpa allt från souvenirer och hantverk till mat och kläder.
Ett bra tips är att köpa med så lite som några flaskor lokalt vin. Ribera del Duero viner har under de senaste åren sling som Riojavinenes främst konkurrent som Spaniens bäst. Annars Burgos känd för att göra en särskild ricottalignende ost som heter Queso de Burgos. Casa Quintan i Calle Paloma nummer 17, är ett utmärkt ställe att prova och eventuellt handla ost.

Burgos är ett universitet och studenter garanterar ett livligt nattliv. I tapasbarer längs gatorna Calle Lain Calvo och Calle San Juan i närheten av La Plaza Mayor, det fria flödet av lokala vin och öl vid praktiskt taget alla timmar.

Calle Puebla, en mörk och trång omväg från Calle San Juan, är en annan plats med en hel del liv, barer som Café Principal, La Rebotica och ståndare Cerveceria är säker vinnare för dem som söker intima, högt och inte minst fuktig atmosfär.

Sent på kvällen, kanske snarare på morgonen, området Las Llanas, bredvid katedralen, som är tillämpligt.

Hotell i Burgos
Vi stannade på Palacio de La Merced, är ett utmärkt hotell ligger tvärs över floden Arlanzón, på andra sidan av den historiska gamla stan. Här är hela stadskärnan inom gångavstånd “Arco de Santa Maria” är tvärs över gatan och avenyn “Paseo del Espolon” är bara några minuter över floden. Ligger i en byggnad från 1600-talet, ett kloster i gotisk stil där en stor del av inredningen tas om hand.