Hus i Spanien
Hus i Spanien

Generellt köper svenskar semesterbostäder i Spanien och lägger stor vikt vid närheten till service, matvarubutiker, utomhusytor och stranden.

Generellt köper svenskar semesterbostäder i Spanien och lägger stor vikt vid närheten till service, matvarubutiker, utomhusytor och stranden. Foto: Fastighetsbyrån

– Kvalitén på nyproduktion har höjts rejält under de senaste åren, säger Jon Lindsmyr, försäljningschef på Fastighetsbyrån Utlands huvudkontor i Alicante.

2013 låg svenska nyproduktionsköp i Spanien på drygt 50 procent av totala bostadsköpen i landet. Under 2014 minskade siffran till drygt 42 procent. När den här artikeln skrivs har siffrorna för 2015 inte kommit från spanska inskrivningsmyndigheten. Med stor sannolikhet tappar nyproduktion ytterligare i förhållande till begagnade bostäder, menar Jon Lindsmyr.

– Förmodligen kommer siffrorna svänga uppåt igen i takt med att nyproduktionsutbudet ökar på kustmarknaderna. Från och med krisåren till och med 2013-2014 byggdes inte särskilt mycket nytt. Det har gjort att det funnits ett uppdämt ”sug” efter nyproduktion, säger han.

Han fortsätter.

– Den nyproduktion som ändå byggts håller generellt högre standard, känns modernare och fräschare än en stor del av det resale-utbud som finns. Detta samtidigt som prisskillnaden inte alltid är särskilt stor jämfört med en begagnad bostad av samma typ och storlek, dock inte med samma kvalitet.

Stor vikt vid närheten till service

Generellt köper svenskar semesterbostäder i Spanien och lägger stor vikt vid närheten till service, matvarubutiker, utomhusytor och stranden. Men när det kommer till nyproduktion ser läget ofta annorlunda ut.

– Nyproduktion ligger inte alltid nära exempelvis stranden eftersom det byggs i nya områden en bit ifrån centrum. Då faller ofta priserna utifrån avståndet, säger Lindsmyr.

Nyproduktionsbyggnationen kom igång tidigt efter krisen runt Torrevieja, för ett par år sedan var i princip det enda stället det byggdes nytt på. Under de senaste en till två åren har marknaden sakteligen vaknat till liv på populära orter som norra Costa Blanca, Mallorca och Marbella.

Under de senaste åren har den nedåtgående spiralen vänt uppåt, bland annat tack vare ett nytt regelverk som infördes 2010 som successivt höjt standarden på bostäder, menar Lindsmyr. Trots att bostadsmarknaden vänt uppåt och ett nytt regelverk höjt standarden på bostäder finns det fortfarande faktorer som kan ställa till det vid ett köp av nyproduktion i Spanien. I dag är Spanien i fas med det europeiska regelverk som finns för nybyggnation.

– Det är dels den juridiska biten, mycket nyproduktion går ut på att man köper in sig i ett halvfärdigt eller inte påbörjat projekt. Då är det viktigt att säkra upp köpet genom att till exempel använda en seriös mäklare och advokatbyrån som kan gå genom tillstånd, licenser och säkerställa en bankgaranti. Det enda sättet att skydda sig mot eventuella problem är att säkra insatsen, som kan skilja sig mellan olika bolag, genom en bankgaranti, säger Jon Lindsmyr.

Ta in seriösa mäklare

Fastighetsbyrån jobbar generellt inte med än högre insats än 30 procent och för deras kunder omfattas beloppet alltid av en bankgaranti fram till färdigställandet och tillträdet av bostaden.

En bra metod för att undvika eventuella problem är att ta in en seriös mäklare som kan det lokala området och särskilda regler. Under ett köp är det många steg i processen som kräver specialkunskaper, menar Lindsmyr.

– Många letar efter intressanta projekt, en seriös mäklare tar inte ombord projekt som inte är kontrollerade. Som köpare tar man bort en hel del risk genom att anlita en seriös mäklare. Det är många steg i processen, det kan handla om tillval eller extrautrustning i bostaden. Den processen blir lättare med en svensktalande mäklare som ser till att information når fram i god tid, säger han.

Vad tror ni om marknaden 2016?

– Marknaden är på väg uppåt vilket visar sig bland annat i stigande priser och fler starter av nyproduktionsprojekt på de flesta håll i Spanien. Vi ser också att nationaliteter som britter, fransmän och tyskar åter köper semesterbostad i Spanien i en större utsträckning än tidigare. Den svenska köpgruppen är dock störst sett till köp per capita och intresset från svenskar har aldrig varit större. Vi har under året några händelser som fortfarande ger viss osäkerhet i marknaden som till exempel en eventuell Brexit och det spanska valet där ingen ännu lyckats bilda regering. Oavsett det tror vi på ett bra år men ökad marknad och stigande priser, säger Jon Lindsmyr.