Hus i Spanien
Hus i Spanien

Enligt den senaste rapporten från den spanska nationella statistikbyrån ökade priserna på fastigheter i snitt med 4,2 procent under 2015.

Priserna stiger i samtliga regioner i landet, men de högsta prisökningarna har varit på Mallorca, som är ett av de mest attraktiva lägena i Spanien för utlänningar.

Även Barcelona, Madrid och Costa Brava driver prisutvecklingen, samtidigt som priserna stiger snabbare på nyproducerade bostäder än äldre, 5,8 procent mot 4,0 procent.

– De senaste siffrorna bekräftar definitivt att vi har en ihållande prisuppgång i Spanien. En möjlig förklaring till att nyproduktion stiger mest är att de spanska bankerna sitter på stora fastighetsbestånd av begagnade bostäder som ska säljas. De bostäderna ligger inte alltid i de mest attraktiva lägen eller skick, säger Daniel Nilsson, chef för utland på Fastighetsbyrån.

Bland de utländska köparna dominerar britterna, därefter kommer skandinaverna.

Under 2015 noterades rekordsiffror för svenska köp i Spanien, som ökade med 11,4 procent under året.

– För den utländska efterfrågan är valutaeffekten betydande och vi ser att britterna ökar kraftigt i antal kopplat till ett stigande pund medan antal ryssar minskar då rubeln tappat i värde. Men efterfrågan ökar även inom eurozonen, säger Daniel Nilsson.

Under fjärde kvartalet ifjol genomfördes 84 031 bostadsköp i Spanien, vilket är det högsta antalet på fem år. På helåret 2015 genomfördes 354 538 bostadsköp vilket är 11,2 procent fler än 2014 och den högsta siffran sedan 2012.

Även i Portugal ökar efterfrågan från svenskar. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, är antalet svenskar som utvandrar till Portugal rekordhögt, och ökade under fjolåret med 52 procent.