Bergiga La Alpujarra ligger mellan Medelhavet och Sierra Nevada-bergen i Granada. Vandrings möjligheter här är oändliga, och om du är motionär eller söker tuffa utmaningar bör hitta en väg som passar dig.

Turer av alla slag

Alpujarra
Alpujarra

Är du i tillräckligt bra sort, till exempel, det finns ingenting i vägen att klättra Mulhacén, fastlandet Spaniens högsta topp (3478 meter över havet). Mulhacén inrymt i Sierra Nevada, men det är vanligt att starta resan på grundval av Poqueira i La Alpujarra. Resan beräknas ta mellan fem och sex timmar (ett sätt). Det kräver inga speciella bergsklättring färdigheter, men fitness bör vara på plats.
Men om du inte har fullt så ambitiös plan resa kan man lika gärna lämna bilen på en lämplig plats och endast labbe ut i landskapet.
Samtidigt som vandrade runt i dessa berg, tar man sig att tro att det inte finns något mer än en timmes bilfärd till stranden vid södra Granada provinsen. Men det kunde lika gärna ha varit i en annan kontinent. Omgivningen är radikalt annorlunda.
Palmer och sandstrand ersätts med dalar och raviner, bördig jordbruksmark och floder vimlar av fisk.

Andalusisk fruktfat
Det milda klimatet i kombination med en stadig tillförsel av vatten från floder Guadalfeo och Gádor tillåter Alpujarra kallas Andalucía egen köksträdgård. I tidigare reste gånger andalusierne fjärran för att köpa apelsiner, citroner, äpplen, fikon, mandel och vin från detta område.
Fortfarande odlas fruktträd i hög grad, men numera bosatt invånare La Alpujarra främst av turism.
Den största staden i Alpujarra bergen är Órgiva. Om du kommer från Granada eftersom detta är en bra utgångspunkt för att inleda de smala vägarna.

naturbilde-2

svindlande höjder

I Poqueira dal är byarna uppradade på berget: Pampaneira (1055 m O.H.) Bubion (1299 m O.H.) och Capileira (1432 m O.H.)
Varven är skarpa och höjdskillnader häpnadsväckande medan vi kör mellan vita byar, gröna kullar och djupa dalar.
Vid ingången till Pampaneira är en stor skylt med skrift: “Människor, komma och bo tillsammans oss” Vi finner snabbt att kännetecknet både speglar en innerlig gästfrihet och inbjudan har följts av många resenärer.

fylla Mattor
För de flesta av de medborgare som vi kommer att prata med utlänningar eller invandrare från andra håll i Spanien. Såsom Begoña Blázquez Madrid. Hon säljer lokalt hantverk i staden Pamponeira.

typiske-kurver-i-alpujarra

– Den tysta liv här i La Alpujarra är ovärderlig. Luften är renare än någon annanstans och landskapet är bedövande vacker, säger hon och visar Spanien Posten en del av vad hon har för försäljning i sin butik.
Det mest typiska som kan köpas kallas jarapas, en typ av matta som har använts i Alpujarra urminnes tider. Ordet kommer från harapos betyder trasiga kläder, men de färgglada mattor som kostar mellan 15 och 20 € är mycket vackrare än termen antyder. I butiken Blazquez kan du hitta burkar och flätade korgar som fortfarande görs på traditionellt sätt.

Den naiva britt
Om du inte har läst boken “Kör genom citroner” av Chris Stewart? När det är dags. En utlänning som bor i Spanien bör inte missa berättelsen om hur den tidigare trummis i Genesis lämnade England för att bli berg bonde i Alpujarra. Den naiva och romantiska britt berättar underhållande show om hur han tas emot av lokalbefolkningen i det bergiga området i slutet av 80-talet.
Boken hade stor framgång och måste ta en del av skulden för Las Alpujarras har fått en stor del av nordeuropeiska invånare över tiden.

Hippieliv

Många lockas av drömmen om ett liv i harmoni med naturen och med mindre stress än i storstaden. Området har en speciell attraktion för hippies som vill leva av hantverk och jordbruk gamla sättet.
Det finns faktiskt egna hippie byar, såsom i Beneficio Valley mellan Órgiva och Canar. Här bor flera hundra långhåriga invånare frivilligt utan elektricitet och rinnande vatten. Medborgare har också en uppsättning maximer att hantera. Alkohol och “tunga droger” är till exempel förbjudet. Höljet består av indianertipier och mongoliska nomadtält.
Ägande en svordomar, mat som odlas på ekologiska vy och varje del av allt.

Skidor och stranden i stadsdelen
Och ja, det kanske låter trevligt ut att vara hippie. Men Alpujarra har också haft med kort hår och känsla av moderna bekvämligheter.
I genomsnitt åtnjuter invånarna i detta område 320 soldagar om året och området är mycket populärt med ryttare, vandrare och cyklister.
Och här får du två världar. Orgiva är ett kort avstånd till sluttningarna av Sierra Nevada och bara en halvtimme till stranden i Motril via den nybyggda motorvägen.
Men glömma halv timme och heltimer. För vem har bråttom?
Lägg till semester eller en lång helg att Alpujarra, ta in på ett lantligt boende, en så kallad “casa landsbygden”, och njuta av lugnet i bergen.