San Bartolome
San Bartolome

I Sevilla har slogan “Quien har ingen Visto Sevilla en har visto maravilla .” Den som inte har sett Sevilla inte har sett ett underverk. Svaret på Granada är: “Quien ingen har Visto Granada, utan att behöva visto nada” Den som inte har sett Granada har sett ingenting alls.
Här kommer en lista över saker du bör komma ikapp i Granada, från A till Z:

alhambra
A for

Alhambra: Alhambra är inte bara ett palats men ett helt komplex av morerna, en fästning och den kristna palats Carlos I. priser för att skåda härlighet varierar från åtta till 20 € beroende på hur mycket av den komplexa man vill se och vid vilken tid på dagen. För att undvika de längsta linjerna, kan du köpa en biljett på hemsidan: www.alhambradegranada.org

B för Bib-Rambla: Den stora öppna ytor är omgiven av restauranger för alla smaker. Speciellt på helgerna tenderar också att vara olika former av underhållning på plaza som ligger precis utanför stadens katedral.

casa-max-moreau
C for

Carmen En Carmen är en trädgård med färgglada växter, blommor och buskar, grönsaker, små bäckar, vattenkällor, fruktträd och kyla bostäder, alla dolda bakom höga murar för att skydda mot nyfikna ögon. Granada är full med sådana trädgårdar och många av dem kan också besökas av allmänheten. För att se en stor carmen, rekommenderar vi Carmen de los Martires ligger intill Alhambra. En annan känd Carmen är huset av konstnären Max Moreau, som flyttade till Granada 1963. Han lämnade inga barn, och donerade huset med dess medföljande Carmen till staden Granada. Nu huset förvandlats till ett museum där besökarna kan titta på både hans målningar och vackra grunder.
DTO Poem: Spaniens mest kända poeten Gabriel García Lorca var från Granada. Han dödades av fascister i upptakten till inbördeskrig 1936, men ändå kan vi besöker familjen sommarhus i parken som har fått sitt namn efter honom. García Lorca Park ligger på Arabial Street och är en av stadens grönområden. Här kan du köpa kalla drycker och glass som är avnjutas i skuggan av exotiska träd.

E El Sacromonte. Detta är mycket gypsy distrikt som ligger på en höjd av över resten av Granada. Vitkalkade hus som delvis består av grottor, hus både mysiga restauranger och lokala människors hem. Om det är flamenco konsertlokal La Chumbera, rekommenderas ett besök här. Med utsikt över Alhambra genom glasväggen bakom scenen, är detta en majestätisk upplevelse.

F för Flamenco: Den mest kända flamenco sångare från Granada Enrique Morente, dog tidigare i år, och kan vara fördelaktigt “namn tappade” om du skulle få i chatten med flamenco fans i staden. Han hjälpte till att förnya flamenco genom orädd fusion med andra musikstilar. Flamenco konsert nästan varje dag antingen i Albaycin, Realejo eller Sacromonte.

grafitti-7
G for Graffiti. Väggteckningar till graffitimålare “Sex” har blivit en turistattraktion i Granada. I själva verket så mycket så att kommunen för ett tag sedan finansierat en broschyr, så att turister kunde identifiera de olika arbetena. De lokala myndigheterna har i själva verket en något ambivalent målare pojke. Sex är kanske den enda som har fått Art Award och böter för samma arbete.

huleboere

H for

Hålor. Människor har bott i grottor i bergen med utsikt över Granada sedan 1500-talet. Båda Moors, zigenare och spanjorer bodde här under jorden under århundraden. Efter nedsänkning i 60-talet innebar tre dödsfall, tvångs evakuerade Franco invånare ner till staden. Men på 80-talet, började människor att flytta in i grottorna igen. Många av dagens grottmänniskor är Perroflautas [spanska slang för hippies lidit hund och flöjt].

Jag för illegala invandrare. Det finns inte så många av dem, men illegala invandrare, främst från Senegal är uppenbar i stadsbilden. Som regel de försöker leva genom att sälja saker som piratkopierade filmer, klockor eller solglasögon. Om det börjar regna det inte ta många minuter innan de är redo med paraplyer till salu.

J Jardines de Zoraya. Trevlig restaurang som sitter på toppen av den gamla staden Albayzin. Distriktet utstrålar historia och Unesco verdesarvliste. De smala kullerstensgator med vita tegelhus på varje sidovindar sicksack uppför bergssluttningar i centrala Granada, bildar en labyrint som har funnits i 800 år. Gata la Calle de las calderia består huvudsakligen arabiska affärer och Tearooms, och San Nicolás är både en moské och ett centrum för islamiska studier. Men Albaycin har också varit hem för både judar och zigenare, och tack vare denna etniska blandningen kan vara när en promenad genom gatorna fortfarande höra clacking klackar, och ljudet av behöriga fingrar avstå flamencogitarene.

katedral

K-katedralen. Detta magnifika exemplar av en kyrka byggdes på 1500-talet över tidigare Nazarí moskén, mitt i centrum av Granada. Det byggdes först i gotisk stil, men när arkitekten Diego de Siloé tog över projektet i 1529, gav han det en renässans design. Domkyrkan har klassiska proportioner och har stora fönster, som säkerställer att det alltid finns gott om ljus inuti. Många kanske tror att det finns några särskilt att ett av tornen för en nästan 500-årig byggprocessen fortfarande inte klar.

L Los Italianos. Denna glass butik är en klassiker i Granada. Den öppnar varje påsk och stänger när hösten kommer. På helgerna finns det långa köer för att köpa glass här. Michelle Obama bad att föras hit när hon kom på besök 2010. Hon borde ha varit lutad av Antonio Banderas om butiken kalla nöjen.

M Moors. Morerna kom till Granada i 711 och hade makten fram till 1492 då den katolska kungen och drottningen kastade ut dem. Ändå är det lätt att se spår av morisk arkitektur i Granada i form av arabiska valv, dörrar och tak.

N för naturen. Granada är omgiven av fantastiska möjligheter för dem som vill uppleva spanska naturen på nära håll. Vi rekommenderar kanjonen Los Cahorros ligger strax söder om staden. Om du har tur kan du se en slingrande liten mask vid floden Monachil eller en grupp av bergsgetter som hoppar raskt mellan klippor.

O Ordenanzas: Detta ord innebär reglerna i norska. I Granada har den konservativa rådet infört några ganska strikta exempel på sorten. Det är teoretiskt förbjudet att hålla demonstrationer utan tillstånd, det är inte tillåtet att tigga och inte tillåtet att sova på gatorna. Inte går barn få köra som de skulle på gatan, och du riskerade bra om du har vidtagits för att äta en offentlig hotdog. Men lyckligtvis dessa regler mestadels papperstigrar.

P Perroflautas. Sleng namn hippies som är helt synlig i Granada. Perro betyder hund och flauta betyder flöjt. Många av dessa ungdomar äger båda. De är mot den etablerade systemet och försöker leva på sidan av samhället. Ett sätt att få mat är att hämta grönsaker och livsmedel som lagrar Hiver i behållare, eftersom de har upphört att gälla.

Q “Qué?” Uttryckt lite akter. Ersätter den vanligare “vad kan jag hjälpa dig?” De enskilda barer i Granada. Inte ta till sig den gruff tonen. Det är inte illa.

R för Realejo. Den gamla judiska kvarteren, som med sina ibland branta och smala gator förför och lockar besökaren tills plaza Campo Principe. Här är överflödet av gitarr workshops, pubar och restauranger som du måste se lite framåt, men det är mer äkta än den omgivande nämnda Bib-Rambla.

S Shopping. I de många gator som ligger mellan katedralen och Puerta Real tiden går fort för dem som vill handla allt från kläder till souvenirer. Här hittar du små butiker med udda presentidéer, sportaffärer, butikskedjor och i synnerhet arab byta plats med typiska artiklar som vattenpipor, tofflor, tyger och marockanska trummor.

T för Tapas. Detta är en av de stora attraktionerna på Granada. När du beställer en öl, vin eller en läsk du är med en liten skål med köp. Medan många städer har att betala extra för denna lilla domstolen, är det gratis i Granada.

U Synpunkter. Den mest kända synvinkel är el Mirador de San Nicolas ovanpå Albayzin. På andra sidan av staden Alhambra i all sin prakt, och San Nicolás har utsikt över resten av Granada.

V Science Park. Spännande interaktivt museum för barn och vuxna. Här kan du lära dig alla möjliga saker om både djur, konst och naturlagar. Och det bästa är att lärande är en bris genom kul utrustning och system.

Y Yogurtlandia. Härlig dessert affärer intill Fuente de las Batallas. En något friskare version av Los Italianos (se här), men inte av den anledningen värre.

Z Zaydín. Granadas rikaste distrikt där bland annat Palacio de Deportes är. Det är också i detta område du kan se stadens fotbollslag i aktion. Varje höst sedan 1983, festivalen Rock Zaidin hållits i denna stad.

® Awe: Känslan du får när du inser hur mycket historia som ligger gömd på olika platser i denna stad. Här är ruinerna av romarna, har araberna satt sin prägel på arkitekturen, språk, vetenskap och kultur. Columbus kom hit och fick finansierat sin expedition till vad han trodde var Indien 1492. En tur genom Granada är en resa genom den europeiska historien.

E i Øyenlyst. Längs la Avenida de la Constitución gång invånare och besökare längs statyerna som inrättats för att hedra de mest kända landsman, sångare, poeter, upptäcktsresande och filosofer. Härifrån är det fri sikt mot snöklädda bergskedjan Sierra Nevada som vakar över en stad där invånarna strävar efter att hålla gatorna rena och hus i fint skick. Granada är en fröjd för ögat.

Oh för Spirit Arbete: University of Granada är ett av Spaniens största och studenter utgör nästan en fjärdedel av befolkningen. I tillägg till detta kommer de hit för att lära sig att vara världsmedborgare, hjälpa eleverna att göra Granada en pulserande stad med stor atmosfär i barer sju dagar i veckan.