Spaniens avlånga kust är vacker och inbjudande, men det är bara La Costa Dorada – kustremsan ligger sydväst om Barcelona – som stoltserar med benämningen “Guldkusten”. Mjuka, varma och sandstränder glittrande guld, då det i den mån lätt att förstå att La Costa Dorada är en magnet för både spanjorer och utländska turister.

Kustremsan La Costa Dorada är 216 kilometer lång och sträcker sig från södra delen av Costa Brava och staden Cunit Les d`Alcanar. Området omfattar 700 hektar med om badvatten och mjuk, ren och fin strand. Så det här är en av Spaniens bästa rekreationsområden och står i skarp kontrast till grannlandet Costa Brava kusten, som är mer robust och vilda med sina branta klippor.

Mellan kusten och bergen, så man kommer att upptäcka stora landområden, där vingårdar utspridda och skuggiga olivlundar dyka upp i ett överraskande stort antal. Flera av vinerna från regionen är stark och fylliga röda viner, såsom Priorat. Hasselnöt och johannesbrödträd är vanliga i dessa delar av landet. Det är också relativt stora grönsaksodlingar inlands på La Costa Dorada.

Boende kapacitet kust antas vara approximativt 500.000 hotellbäddar och årligen besöker mer än tre miljoner turister i Guldkusten. Det ger de tio län och 183 kommuner som tillhör La Costa Dorada en relativt säker och viktig inkomstkälla.
Okända pärlor
Medan byar och städer har utvecklats till en modern riktning, sedan charm och mycket av den gamla behålls inlandet. Det råder en rustik atmosfär och staden Tamarit är en sådan plats där historiens vingar är att beröra och känna.

Kustlinjen i Tamarit domineras av en fästning från 1200-talet Castell de Tamarit. På ena sidan av forten finner vi Cala Jobert, lite diskretion vik, och på den andra sidan ligger stranden Playa Tamarit (Berber strand).
Det finns mycket mer okända pärlor längs “Guldkusten”. Bland spanjorer är Cubelles i nord favorit. De två städerna Cubelles och Cunit har relativt få turistbesök, men i gengäld flyter därför spanjorerna till området.

Rådande lugn som är tilltalande och landskapet är överdådig vacker. Kuststaden Coma Ruga kan kustremsa bästa stränder och många sökningar här på grund av koncentrationen av jod i havsvatten bör ge välgörande effekt kännetecknas därför Coma Ruga som Kurby.

Bästa och mest erbjudande
De som är förtjust i fisk och skaldjur bör besöka L`Ametlla de Mar. Nere i hamnen och i de trånga gatorna i närheten finns restauranger nära. Nyfångad fisk och andra läckerheter från havet serveras från tidig morgon fram till sent på kvällen. Sandstränderna är mjuka och bekväma som överallt längs kusten. Dessutom har staden en av världens största fågelskyddsområde för dem som intresserar sig för denna typ.

El Perello, som ligger strax söder om L`Ametlla, hällmålningar, en Unescos världsarvslista. Dessutom kan man njuta av solen och gå på den gamla romerska Via Augusta. En liten charmig stad som naturligt har sandstränder och badvatten av högsta kvalitet, som överallt längs kusten. La Costa Dorada har i stort sett mycket mest och bäst att erbjuda besökaren.