Club Nordico Torrevieja
Club Nordico Torrevieja

Skandinaver i Torrevieja har i 35 år samlats i “Club Nordico” – Vi är den äldsta klubben i detta område, säger vice ordförande Johan Amundsen Spanien Posten.

Amundsens norska och redaktör Nordico Ny. De flesta av klubbens nästan 1300 medlemmar är svenska, endast cirka 100 är finska och ca 2-300 norska.

-Vi Vill gärna ha fler norska medlemmar, säger han, är reklam med trevlig miljö och många populära resor.

Startade i Benidorm
Team historia går faktiskt längre än 35 år tillbaka. Redan 1974, under Francotiden, den Asociacion Hispano-Nordico ades i Benidorm. På grund av den långa avstånd etablerat en 1980 en avdelning i Torrevieja. Några år senare, ville de göra detta till en separat, oberoende fackförening. Således var klubb som heter Club Nordico de Torrevieja grundades 1986. Efter ett kringflackande liv i olika lokaler har sedan 1990 hållit hus i en lokal på andra våningen i centrala Torrevieja. I närheten finns också två underavdelningar, ett av Mar Menor och La Marina.

Många av de ordinarie verksamhet har lika lång historia som laget själv. Turism, spanska lektioner och bro turneringar har pågått sedan 1980. I dag finns det dessutom innefattar kör, schack, dans och turneringar golf.

Bra, trevlig
Club Nordico är mångsidig och kommer att vara till nytta och glädje av dess medlemmar. Därför har det alltid varit viktigt när det gäller att möta de spanska myndigheterna och de rättsliga frågorna. Den så kallade “Kamratkedjan” grundades i -92 och var viktig i många år. Det var frivilliga medlemmar som skulle stödja människor som kom till sjukhuset, var benägna att olyckor eller måste ha en akut hemtransport. De stödde också deras familjer i händelse av dödsfall. Även turister som har “sett för djupt i flaskan” och förlorade återresan de har hjälpt.

2

-De Senaste åren har det varit svårt att få frivilliga för detta arbete, så “Kamratkedjan” fungerar inte längre. Spanskakurser har alltid varit mycket populära. Detsamma har fasta medlemslunchen första fredagen i varje månad, säger Amundsen.

Att få tillbaka klubbhuset är också trevligt. Här för att träffa vänner, läsa tidningar och koppla av med våffla eller smörgås från caféet. Det drivs av frivilliga, som presenteras i Club Nordico. Dukar, i typisk nordisk stil är gjord av en norsk och en svensk som i samverkan.

När vi passerar igenom är 35-årsjubileum middag på lördag 24 oktober på Restaurante Las Columnas överhängande. Omkring hundra medlemmar kommer att delta och hjärtan och gommar glädje. Nästa stora händelse är den traditionella julelunchen. Det är, i år är inte helt “tradition”.
– Det har alltid delgivits svenska julen maträtt, men i år kommer att ha norska jul skålen för första gången, vi är den lilla svorska här, skrattar Amundsen.

Alla Glade
Gruppmedlemmarna har alltid varit angelägna om att upptäcka sitt nya hemland. Resandet har därför varit en viktig denna verksamhet.

Både dagsturer och turer över flera dagar är populära. Under hösten program resa vi under flera dagar till Madrid och Toledo, och Mallorca. Dagsturer avgår från Torrevieja både inre och ner längs kusten. Innehållet varierar från bodegabesøk till sigthseeing kombineras med shopping i utloppet och priserna är verkligen rimligt. Introduktion till historia och kultur alltid lyssnar på, och du ofta använder lokala guider.
– Vi har oerhört duktiga guider och lyckas hålla priserna nere, delvis på grund av de många begåvade entusiaster. Dem kan skrivas en bok om, avslutar han.