Det lilla och fridfulla bergsstaden Tarbena, (550 m.o.h) erbjuder mer än små, smala gator, vitkalkade hus, spanska bergsluft och mandel blommor. Här kan du också få en smak av stadens historia, medan du smuttar på ett glas hemgjord urtevin i byar lokala men “världsberömda ” restaurang, Casa Pinet. Efter en vandring längs en av de många markerade leder i fjällen, smakar det extra bra, både med äkta spansk mat och “pueblo” lokalt vin.

TarbenaTarbena ligger Marina Baixa grannskapet, Benigembla och Parcent i norr, Jalon och Alcalali i öster, Callosa och Bolulla i södra och Castell de Castell väst i. Vägarna som leder en framåt finns både krokig och smal, men rikedom värt det, när man har kommit fram. För här finns panoramautsikt i alla riktningar och titta både Benidorm och Alicante i fjärran.
Man finner byns parkeringsplats med en tid en går stadens gränser. Härifrån kan du promenera runt i de smala gatorna eller slå in på en av de många markerade berg spår och vägar kända människor anser vara några av de finaste fjällturer i Marina Baixa området.

1,5 timmars vandring
Från parkeringen följer en väg till vänster hela vägen tills den slutar vid ett litet hus. Här tar en grusväg upp till vänster och passera olivträd, mandelträd, äppelträd och andra odlade tilldelning. Fortsätt några hundra meter tills en liten omväg poppar upp vänster markerad med gul färg. Från och med nu kan du följa de gula märkena tills man kommer till en vanlig bestående av mandelträd. Du kanske vill utanför de markerade spår att nå bergets topp. För här är en inför en unik utsikt över de spanska bergen och Medelhavet. En kopp kaffe från termosen medan tystnaden haft och doften av rosmarin väcker sinnena ytterligare.

Tarbena
Tarbena

För att hitta rätt väg tillbaka, måste man gå tillbaka till mandelträd . Ta en ned slätten, ser man de gamla herde spår visar en alternativ väg tillbaka. Var noga med att följa den gula turmerkene, ty de är inte alltid synlig. Cairns är också något som ofta används för att visa vägen. Ofta med en gul markering eller med en pil.

En fantastisk turné av den ljusare slag. Inte bara är vyn fenomenal, men synen av alla fruktträd och doften av vilda örter som växer som ogräs i bergen är tillräckligt för att få alla sinnen i rörelse.

Casa Pinet

Tarbena - Casa Pinet
Tarbena – Casa Pinet

Tarbena erbjuder kulinariska upplevelser och i synnerhet finns det en restaurang som utmärker sig. Det är Casa Pinet ligger granne med kyrkan. (Här finns två restauranger med samma namn) Här är det ofta trångt och på söndagar du bör reservera en tabell. Restaurangen är känd för bra spansk mat, dess atmosfär och vara en samlingsplats för “kommunister”. Holder, Jeronimo Pinet, i dagligt tal kallad “kommunist”, har kör på plats sedan 70-talet och hela familjen är i arbete från morgon till kväll. Aktie sprit sig från örter i bergen och maten är hemlagad och priserna skrämma någon.

Restaurangens glasskåp visar en samling av medaljer och andra föremål från det spanska inbördeskriget och andra världskriget.

Fidel Castro och Che Guevara är avbildad på väggarna, tillsammans med andra kända personer. Restaurangen är som ett museum för regn och man kunde tillbringa timmar bara genom att äta, dricka och ta några varv i “museum”. Som en av de sa: Här skulle jag vilja komma tillbaka, sitta i ett hörn och skriva min doktorsavhandling.

historia
Tarbena namnges först “Castell de Tarbena” och tillhörde den arabiska Abu Abdala Ben Hudzail. Först, i 1274 finner en Tárbena nuvarande namn nämns när kung Jaume Jag gav henne pojkvän Sibila Saga ett slott i Tarbena. I 1445 köpte Gureau Bou slott och hela dalen. Annars hela bergsstaden avfolkade när morerna drevs ut ur Spanien 1609. Det var Gasto Moncada fru, Catalina de Moncada som i 1612 och 1616 misslyckades med att föra människor över från Mallorca genom att locka med gratis hus och mark. Det sägs att sju familjer från Mallorca bosatte sig i Tarbena och idag många av deras seder och traditioner som fortfarande används.
Det finns två grottor “Covet de les Lletres” och “Cova de Dalt” tillhör Tarbena. Här finns rester av bland Neanderthals och Homo sapiens.

DSC_8592Även turiststaden Benidorm har bidragit till att förändra livet för många bergsbyarna på Costa Blanca sedan 50-talet, Tarbena fortfarande mycket kvar av sin charm och äkthet. Fälten runt byn är frodiga och gröna och även fruktrærne absolut inte vad de en gång var, bär många av träden fortfarande saftiga frukter, till glädje för många bergsklättrare. Borta är de dagar då hela familjen var ute arbetar på fälten. Idag är det mest den äldre generationen som tar hand om jorden. Ungdomarna reser till turistorter längs kusten och besöka sin hemstad under fester och andra festligheter.
Två festivaler per år
Det viktigaste är “Santa Barbara” som firas den första veckan i augusti. Detta är en religiös högtid, men här kan man ta del i allt från danstävlingar, spel och konserter tills de tidiga morgontimmarna.
Den andra fiesta är “Festa de Fadrins” som firas den första helgen i juli. Tidigare var ogifta män som betalat för fiesta, men i dag är det allt ogift betala. Festen avslutas med ett stort “paella” i huvudgatan.