Vid foten av Sierra Bernia berget (1129m) är den lilla och charmiga byn Altea la Vella (Old Altea). Fram till 1600-talet, när en konsoliderad vad som idag är Altea Gamla stan, uppgick detta till Altea. Byn gick andra gången under den moriska namn Altaya. Idag finns det cirka 650 personer som bor i Altea La Vella och om 2000 urbanisering.

Omkring 1975 det strömmade från bland annat Tyskland, Belgien och Holland till detta område med de första turisterna. Det sägs att detta är en plats för individualister och att du har en artist i dig kommer definitivt att anlända efter att du har kommit hit, säger Heidi de Jong-Fuchs från Tyskland. Hon har bott i Altea la Vella sedan 1977 och undervisar deras by vänner på spanska, engelska och tyska. Även om hon har börjat att måla efter att hon kom hit och även skryter med att alla spanjorer som talar engelska i Altea la Vella har lärt sig det från henne.

Altea la VellaHeidi de Jong-Fucks kan säga att distriktet har en stadsdel förening och att i över tio år har de försökt att vara oberoende av Altea. De kommer att ha ekonomisk frihet att bestämma var pengarna ska gå och bevara kulturella intressen.
– Vi tillhör Altea men vi är en bit bort och vi kommer alltid sist. Politiker vill ha våra pengar, men de kommer inte att göra någonting. Heidi säger att Altea la Vella har allt utom en separat politisk kontroll. Hennes vän och politiker Paca Sevila säger att det är inte så lätt för Altea la Vella att uppnå stadsrättigheter och att det kanske är bättre att de samarbetar med varandra.
– Jag tycker att det är dumt att vi går i två olika riktningar. Det är viktigt att vi bygger en bättre stadsdelsförvaltningen i Altea la Vella, säger Paca som har varit kommunalpolitiker i Altea på 23 år. Även om hon tycker Altea La Vella (Old Altea Valencia, som tidigare kallades Altea la Vieja i Francos styre.) Kommer aldrig att uppnå stadsrättigheter. De politiska partierna inte är intresserade av det, men man vet aldrig vad framtiden har, säger Paca och axelryckningar.
Altea la Vella idag
Idag distriktet har det mesta som ett modernt samhälle kräver. Det finns skolor, bibliotek, offentliga medicinsk praxis (två timmar per dag), kulturcentrum, kyrka,

stadsdelsförvaltningen, postkontor, ett dussin restauranger, småbarer, butiker, apotek och bageri och mycket mer. Mest kända är distriktet kanske för sin golfbana, brunnar, lummiga trädgårdar och fruktodlingar som i allt högre grad besöks av vildsvin, lokalbefolkningen bestörtning. Altea la Vella kan också erbjuda många spännande vandringsleder, och Sierra Bernia bergen är en populär bergsområde också bland norrmän.
Santa Ana kyrka och de smala gatorna i den gamla staden är också rikedom värt ett besök. Bredvid kyrkan kan man följa den väg där påsk procession igår, omgiven av djupa gröna cypresser och stationer med illustrationer var och en representerar sin andel av Jesus lidelsenr och korsfästelse. Som regel finner en fjorton olika bilder i mosaik eller skulptur vid sådana stationer och bildserier med början från när Jesus dömdes till döden och hans begravning. Varje station har sin bön.
Från kyrkan, en kisa över Medelhavet och terrasserna som morerna en gång byggdes. De imponerande terrasser sträcka flera ställen ända upp till bergets topp. Här var det odlade druvor, mandel och oliver. Men efter katolikerna drev ut morerna var den största delen av jordbruksmark ligger i träda och det fanns svält i många delar av landet.

Altea la Vella
Paca Sevilla

– Vi har vår egen identitet her og det føler vi i våre hjerter, sier Paca Sevila. Selv er hun født i det moderne Altea som hun kaller det, men familien hennes kommer fra Altea la Vella. Hun kan fortelle at mange som henne bor i Altea, men de har en kjøkkenhage, gjerne med en liten hytte i Altea la Vella. Her er det god og fruktbar jord og godt å være forteller hun.

I februari varje år firar lokalbefolkningen sin första fiesta, Cristo de la Salud de Altea la Vella. Den lokala orkester, har de religiösa processioner och firandet av vårtegn som blommande mandelträd .

Historia

Altea la Vella
Altea la Vella

Bland annat ibererna har grekerna och romarna satt sin prägel på Altea, men det finns historier om moriska kolonisering som finns kvar av de flesta människor. De kom till Spanien 711. jordbruk som legat nere sedan romarna, utvecklades under morer och delvis infördes bevattning och de förde med sig en mängd nya frukter och grönsaker.

Den byggdes skolor, högskolor och landet upplevt betydande ekonomisk tillväxt. Folk i allmänhet inte fientligt inställda till de nya mästarna. Många invånare gick över till islam och de kristna som höll fast vid sin tro sällan åtalas.

Moors dominans gradvis försvagats av uppror och interna stridigheter och slåss mot de kristna riken som ständigt försökt erövra delar enligt moriska inflytande.

Som ett resultat av den långa processen att utvisa morerna var Altea la Vella nästan avfolkat på 1500-talet. Moors måste antingen bli kristna eller de var tvungna att lämna Spanien. Många var bosatta och de är för eftervärlden kallas Moriscos. En del av morerna som de hade konverterat fortsatte som muslimer “smyg” och detta ledde till mycket oro och spionage.
Fort Bernia byggdes 1562 och ligger nästan på toppen av Sierra Bernia. Phillip de andra var rädda för pirater och vid den tiden fanns det fortfarande stora revolt bland morer och kristna. Fästningen var ett misslyckande, det var alltför långt från havet och det revs 50 år senare att piraterna som bodde i bergsområden bör inte anta det. Idag kan man fortfarande se ruinerna och många ivrig vandrare lägger vägen dit.

1607 beslutades att det skulle byggas en skyddad stad med dubbla väggar och fort på den högsta punkten på floden Algar. Detta var Paca kallar det samtida Altea. Här var de bättre skyddade mot fienden och de var närmare havet. Altaya var därefter kallas Altea betyder hälsa för alla. År 1609, det sista Moriscos utvisas från Spanien och 1617 var den nya Altea förkompilerade med dess murar och fort.

– Fiske och fiskförädlingsfabrik var vid den tiden en stor industri. Fler och fler människor bosätter sig längs kusten. Därför var det naturligt att flytta staden, säger Paca. Det fanns bosättningar på båda sidor om Algarelven, men det var den moderna Altea och vad vi idag kallar Gamla stan som var den nya bostaden för de flesta människor.