TRYGGHET: Tradisjonelle verdier står høyt i kurs for Linda Bøhn Silva med Leo (bak) og Therese Hermanrud med Chandra.

Vi kommer att vara säkra, glad och lugn dagis bygger på norska värden, säger Therese Hermanrud och Linda Bohn Silva. De igen Costa Blanca Nursery i nya kontor och omgivning när kopplet i den gamla hallen gick ut.

Båda hade barn på dagis när den tidigare ägaren beslutat att ge upp. De båda vännerna hittade utmaningen var spännande och kastas runt. För två månader sedan, öppnade plantskola i nya lokaler på idrottsanläggningen i La Nucia. Många av barnen kom med från den gamla plantskolan. Så gjorde de flesta av personalen, som inte bara är norska.

Albir internationell dagis

Igenkännbar pedagogik
10252021_285229508313433_292499774245221242_n

– Att vara en “norsk” dagis betyder inte att vi bara talar norska eller blunda för att vi är i Spanien. Våra egna barn är tvåspråkiga och hemspråk är spanska. Därför kommer vi att tala norska och ta del av norska barnkultur också, säger de.
Men det viktigaste är att de anser dem mycket bra på den norska banehagepedagogiken: cirkel, fri lek, gå i skogen och inte minst värden för integration och ta hand om varandra. Många av barnen har flyttat från allt som är bekant och det är viktigt att ha något bekant att hålla sig till. Vissa är här för en kortare tid, då är det bra att hålla barnkultur vid liv medan lära sig något nytt.

Vi sjunger både Preussen och spanska barnvisor och har spanska lektioner tre dagar i veckan. Tre av personalen talar bara spanska, så det blir en naturlig del av vardagen. Spansk mat, har vi också, bland annat tortilla och gaspacho, säger de.

Naturligtvis går det bra med frukt och grönsaker. Inte bara för att vi är i Spanien, men eftersom de är mer dagis. Det är ett program som skapats av Informationscentralen för frukt och grönsaker. För varje måltid serveras sex olika typer av frukt och grönsaker, alltid prydligt uppradade.

Det har gått otroligt snabbt att vänja dem att prova nya saker varje vecka. Det är alltid serveras före andra livsmedel och försvinner i ett nafs, säger de.

11954579_753197971470203_50587071001128480_n

Just nu finns det 28 barn i åldrarna ett till sex år, många har en mångkulturell bakgrund. Det finns två norska barnträdgårdslärare samt en engelsk Montesorri lärare, en norsk assistent och sedan, tre spanska. Lokalerna ligger fyra till fem minuter från The Norwegian School och mitt i en paradis för sportsaktviteter. Anläggningen utsågs till bästa europeiska idrotten 2014 och de har tillgång till många av anläggningarna. Förutom långa och korta turer, bland annat för att hälsa getter, de utnyttjar poolen, lekplats och flera typer av domstolar.

Mums och assistenter
Linda och Therese är assitenter på dagis, liksom ägare och föräldrar. Har många roller tror att de är bara spännande och viktigt för att driva plantskolan. Båda har bott i Altea sedan 2001 och träffade första gången i en pjäs grupp när barnen var små. Men det var först när barnen började dagis att de var vänner. De hade redan talat om att göra något tillsammans, sedan täcka möjlighet att driva plantskolan uppstod. Linda lanserade idén till sin vän, som bara behövde ett par minuter betänketid.

­ 10171285_285229251646792_1138851550732004803_nVi vill vara delaktiga i utformningen av barns liv och har en bra position nära förskollärare, föräldrar och barn. Det är så lätt att lyssna på andra och se där skon klämmer. Så kallade “officiella kanaler” är kort. Om du vill ändra små saker, som hur det placeras, eller annat som gör livet lättare att fästas i en handvändning . Också större saker, som att anställa en kock, gå fort.
Det går så upp ett ljus för oss, även vi något åt det. Giant Delicious, säger de. De gillar att det är en kreativ Prosser där idéer kan prövas. Naturligtvis, inom ramen för säkerhet och kontinuitet.
Med tillräckligt med personal hela dagen är viktigt för dem. Omröstningen nämligen de anställda orkar att vara på topp hela tiden medan de är på jobbet.
Och vi välkomnar fler barn av alla nationaliteter, de lägger.